İpek Çalışlar, Rakel Dink, Lale Mansur, Zeynep Tanbay ve Deniz Türkali, 45. gününde devam eden açlık grevleri ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

 

Yaşar Kemal'in dünkü açıklamasının altına imzalarını attıklarını duyuran 5 kadın aydın ve sanatçı, açıklamalarında şu ifadeye yer verdi:

 

"Bizler, Yaşar Kemal'in 'Bugün insanların ölüm pahasına talep ettikleri, demokrasilerde insan haklarının içindedir. Bir kişinin açlık grevinde ölmesini izlemek acıların en büyüğüdür. Bu insanlığa yakışmaz. Ölümler engellenemezse vebali hepimizin olacaktır' açıklamasına sonuna kadar katılıyor ve Osman Baydemir’in de ‘Bu çağrımdır. Aklınıza gelebilecek herkese ulaşmak istiyorum. Herkesin mutlaka bulunduğu zeminden yapabileceği bir şey vardır' çağrısına yanıt veriyoruz: En büyük hak olan anadilde eğitimi, ölmeye yatmakla elde etmek durumunda bırakan ve 14 ay boyunca Abdullah Öcalan'a tecrit uygulayarak Anayasa'yı ihlal eden ve suç işleyen iktidarı uyarıyoruz. Açlık grevleri ile istenen bu talepler bizlerin de talepleridir ve insanları ölmeye yatmak durumuna getirmek hepimiz için büyük utançtır. Derhal çözüm istiyoruz, ölüm değil!" (etha)