Koronavirüs salgınının başladığı Çin'in Vuhan şehrinde bulunan yüksek güvenlikli virüs laboratuvarının direktörü virüsün çıkış yerinin bu laboratuvar olduğu iddialarını "mümkün değil" diyerek reddetti.

Salgınla mücadelesinde şeffaf olmamakla suçlanan Pekin yönetimi üzerindeki baskı Amerika Birleşik Devletleri'nin virüsün laboratuvar kaynaklı olup olmadığını araştırmaya başlamasıyla daha da arttı.

Çinli bilim insanları Covid-19'a yol açan yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV2) vahşi hayvanların satıldığı bir pazarda hayvanlardan insanlara geçtiğini belirtiyor.

Fakat Vuhan Viroloji Enstitüsü'nün bu bölgede bulunması ve özellikle P4 laboratuvarının tehlikeli virüsler üzerinde çalışması komplo teorileriyle birlikte soru işaretlerini de arttırıyor.

Çin devletine ait İngilizce yayın yapan CGTN'e konuşan Direktör Yuan Zhiming enstitüde tamamen koronavirüsün farklı alanlarıyla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü ve SARS-CoV2'nin buradan çıkma ihtimalinin olmadığını savundu.

Enstitü daha önce de virüsün kaynağı oldukları iddialarını reddederek patojenle ilgili bilgileri Dünya Sağlık Örgütü ile paylaştığını açıklamıştı.

Fakat ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yetkililerin virüsün dünyaya nasıl yayıldığı ile ilgili kapsamlı bir soruşturma yürüttüklerini açıklaması bu söylentilerin ana akıma taşınmasına yol açtı.

Virüsler üzerinde çalışan insanlar olarak bu araştırmaların nasıl yürütülmesi gerektiğini biliyoruz diyen Yuan "P4 laboratuvarının Vuhan'da olması nedeniyle soru işaretleri normal ama bazı medya kuruluşları bilerek halkı yanlış yönlendiriyor" ifadelerini kullandı.

Washington Post gazetesi ve Fox News televizyon kanalı isimsiz kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde virüsün bu laboratuvardan "kazara" çıkmış olabileceğini belirtmişti.

Yuan bu haberlerin tamamen spekülasyon olduğunu ve hiç bir delil ya da bilgiye dayanmadığını savundu.

Vuhan'daki yetkililer ilk etapta salgının boyutu ile ilgili kamuoyunu yanlış bilgilendirmiş ve ülkedeki vaka ve ölü sayılarının belirlenmesindeki kriterlerin sürekli değişmesi endişeleri daha da arttırmıştı.

Son olarak hafta içerisinde şehir yönetimi ölüm tespitlerinde hata yaptıklarını kabul ederek sayıyı yüzde 50 artırmıştı.

Kaynak: euronews