Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yaşayan 34 yaşında Recep Sabır, 18 gün önce koku ve tat kaybı şikayeti ile Uludağ Tıp Fakültesi’ne giderek Covid-19 testi yaptırdı. Sabır, test sonuçlarının pozitif çıkmasıyla kendini evde karantinaya aldı.

İlk 5 gün kendisine verilen ilaçların koku ve tat kaybını geri getirdiğini ancak bu sefer de koronavirüsün diğer semptomlarından nefes darlığı, yüksek ateş ve ağır halsizlikle karşı karşıya kaldığını ifade eden Sabır, ikinci testini yaptıramadığı için son durumunun ne olduğunu bilemiyor.

Artı Gerçek’ten Ayşegül Başar’ın haberine göre, sağlık kuruluşlarını aradığında ise 'evden çıkma ama kendi imkanlarınla gel' cevabı ile karşılaşıyor.

Pozitif teşhisi konulmasının üstünden 18 gün geçtiğini söyleyen Sabır yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Semptomlarım daha da ağır devam ettiğinden ikinci test yapılması için durumumu takip eden Aile Hekimimi aradım. Hekim de 112’yi aramam gerektiğini söyledi. Fakülte çalışanlarına ulaştığımda ise 7. ve 14. günlerde test yapılma hizmetinin Sağlık Bakanlığı’nın kararıyla kaldırdığını söylediler”.

'EVDEN ÇIKMAN YASAK AMA KENDİ İMKANLARINLA GEL'

Sabır, hastalığının 14. gününde rahatsızlığının daha da artması üzerine çaresizlikle 112’yi aradığını ifade ederek, “Ateş, nefes darlığı, halsizlik tüm bunların devam ettiğini belirttim. Aile hekimi negatife dönmeden evden çıkma yasağımın devam ettiğini söyledi. 112'yi aradığımda ise kendi imkanlarımla gelmem gerektiğini söylediler. Hem evden çıkma yasağım olduğunu hem de pozitif bir şekilde ortalarda dolaşamayacağımı belirttim. Yine de evden alınmamı sağlamadılar. Hem evden çıkmamım yasak olduğu söyleniyor hem de kendi imkanlarımla hastaneye gelmem gerektiğini söylüyorlar” dedi.

’14 GÜNDE ÖLMEDİYSEN ÖLMEZSİN ’

112 tarafından filyasyon ekiplerine yönlendirilen Sabır şöyle devam etti: 

“Onlar da yapılacak bir şey olmadığını söyledi. Hatta tahmini yorumlarda bulunup, 14 gün içinde ölmemişsen bir şey olmaz demeye getirdiler. Ben bu durumda ne yapabileceğimi bilmiyorum. Pozitif bir şekilde evden dışarı çıkamıyorum, çıkmam zaten yasak. Ama evden çıkması yasak olan birine git kendi imkanlarınla test ol diyorlar. Ben bu çelişkide ne yapabileceğimi bilmiyorum”.

‘HERHANGİ BİR DEVLET DESTEĞİ ALAMADIM’

Yalnız yaşadığı için kendine yardımcı olabilecek kimsenin olmadığını söyleyen Sabır, devletin karantina sürecinde yapmış olduğu herhangi bir yardımdan da yararlanamadığını söyledi. 

Sabır, “Duyduğum her devlet desteğine başvuruda bulundum, sonuçlarını takip ettim ama bu süreçte çalışamama ve herhangi bir gelirimin olmamasına rağmen hiç birinden faydalanamadım.” dedi.

‘SAĞLIKLI BESLENEMEDİĞİM İÇİN İYİLEŞEMİYORUM’

Gelen filyasyon ekiplerinin kendini online alışverişe yönlendirdiğini belirten Sabır, “Azami bir alışveriş yapabilmem için bile yeterli bir gelirim yok. Başlarda ilaç desteği ile biraz kendime geldim ama şimdi daha da kötüleşiyorum git gide. Sağlıklı besinler alıp yiyebileceğim param yok. Muhtemelen de sağlıklı beslenemediğim için iyileşemiyorum” sözleriyle son durumuna ilişkin kaygılarını dile getirdi.

EV SAHİBİ ELEKTRİK VE SUYUNU KESTİ

Koronavirüs sürecinde işini yapamadığı için herhangi bir geliri de olmayan Sabır, bu süreçte sağlıklı besin alamadığı gibi kirasını da ödeyemedi. Kirasını aksatınca ev sahibi evden çıkması için elektrik ve su sözleşmelerini iptal ettirdi. Sözleşmelerinin iptal edilmesi ardından UEDAŞ yetkilileri evine gelerek elektriğini kesti. Elektriğinin kesilmesinin ardından durumu daha da zorlaşan Sabır, UEDAŞ’ı arayarak Covid 19 hastası olduğunu ve karantinada olduğunu evinden çıkma şartlarının uygun olmadığını anlatarak elektriğinin açılmasını istedi.

Sabır’ın aktardığına göre UEDAŞ yetkilileri kendisi için yapabilecekleri hiçbir şey olmadığını söyledi.