Sosyalist hareketin çınarlarından Çörtük İsmet vefat etti.

“THKP- C'den Kurtuluş'a Mücadele Hayatım” adlı kitabı da olan İsmet Öztürk (Çörtük İsmet) Türkiye Sosyalist Sol'unun ve Kurtuluş Hareketinin önemli aktörlerinden birisiydi.

Kitabının girişinde şöyle diyordu:

"İleride tarihi yazacak araştırmacılara kaynak olmasını umduğum bu çalışma, bir açıdan da üstüme düşen devrimci bir görevin yerine getirilmesi anlamını taşıyor. Üstelik meraklıları için bu çaba belki, 60’lı ve 70’li yılların devrimci eylemleri, olayları içinde örgütlü mücadeleyi sürdürmeye çalışmış benim gibi bir insanın birikmiş malzemesini ortaya sermesi, mektepli değil de alaylı bir devrimcinin nasıl olup da onca okur-yazar ve yazı erbabı arasında yer edindiğini de açıklayabilir.

Benim gibi önceki hayatı bar, saz, kumarhane ve hapishaneden ibaret olmuş, mektep-medrese görmemiş bir insanın, ağzı bir iki laf edebilen düzeyde bir devrimci olması, insanların merakına mucip olduğu için, bazı yazar-çizer durumda olan arkadaşların benim hayatımı yazmaya talip olmaları, öte yandan birçok yoldaşımızın yaşadıklarımı yazmamda ısrar etmeleri bu kitabın ortaya çıkmasında etkili olmuştur."

Çarşambalı yerel bir karakter olan 'Çörtüğün İsmet'in, 'Sosyalist Çörtüğün İsmet'e dönüşmesinin politik hikâyesiydi bu kitapta anlatılan... TİP’den, THKP-C’ye, buradan da Kurtuluş Örgütü önderliğine uzanan tarihi yolculuğun, İsmet Öztürk tarafından kaleme alınmış politik notları... Tarihsel bir evrim içerisinde, Mahir Çayan ve arkadaşlarını, Kızıldere günlerine ilişkin ayrıntıları, THKP-C sonrası bölünmeleri, Kurtuluş Geleneği başta olmak üzere onlarca siyasi karakterin de hikâyeye dahil edildiği bir dönemin politik dökümü...

İsmet Öztürk Yedikule Ermeni Hastanesi yoğun bakımında yatmakta iken dün gece yaşama veda etti.

Bir süredir çektiği şiddetli ağrılar safra kesesi alındıktan sonra da devam edince omurilikte tümör olduğu ve işin kötüsü başka yerlere de sıçradığı anlaşıldı.

Ağrılarını azaltmak için Cerrahpaşa'da 10 gün süreyle radyoterapi yapıldı. Ancak bu, tedavi amaçlı olmaktan ziyade rahatlatmayı hedefliyordu.

Bu arada omurilikteki tümör nedeniyle belinden alt tarafı felç oldu, ayakları tutmuyordu.

Bir de üstüne zatürre olmuş... Nefes almakta çok zorlanıyordu.

Bütün bunların sonucunda uyutularak Cerrahpaşa'dan Yedikule Ermeni hastanesinin yoğun bakımına kaldırılmıştı.

İsmet Öztürk’ün (Çörtüğün İsmet) son yolculuğu ile yapılacak olan program şöyle:

21 Kasım 2011 13.00’de Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi önünde uğurlama töreni yapılacak. Saat 15.00’de Cağaloğlu’ndaki Tabibler Birliği’nde anma töreni düzenlenecek.

İsmet Öztürk’ün cenazesi, vasiyeti üzerine bedeni Pamukkale Üniversitesi Tıp fakültesine götürülecek... (Görele Sol)

Demokrat Haber yazarlarından Sefa Feza Arslan daha önce İsmet Öztürk’ün kitabını şu şekilde ele almıştı: “Kızıldere ve İsmet Öztürk’ün Anıları” >>>