AK Parti ve MHP’nin imza attığı 28 maddelik Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerine devam edildi. Teklifin beş binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla yeni baro kurulmasını öngören 15. maddesinde değişiklik yapıldı.

AK Parti ve MHP Grup Başkanvekillerince verilen değişiklik önergesi ile “Beş binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla bir baro kurulabilir” ifadesine, “Bu sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatlar ile kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar esas alınır” eklemesi yapıldı. Böylece baro levhasına kayıt yaptırmak zorunda olmayan devlet kurumlarında ve KİT’lerde çalışan avukatların da yeni baro kurma sürecinde aranan sayılara dahil edileceği hükme bağlandı.

Aynı maddede “Kurucular kurulu en geç altı ay içinde yeni baronun kuruluşunu tamamlar ve Birliğe bildirir” ifadesi “Kurucular kurulu en geç altı ay içinde organ seçimlerini yapmak üzere kuruluş genel kurulunu toplar ve yeni baronun kuruluşunu tamamlayarak Birliğe bildirir” ile değiştirildi. Ayrıca kuruluşu tamamlanan baronun ilk olağan genel kurulunu yapıncaya kadar Birlikte temsil edilmeyeceği düzenlendi. Bu değişikliklerle göre de yeni baroların kurucular kurulu en geç altı ay içinde organ seçimlerini yapmak üzere genel kurulu toplayacak. Baro kuruluşu bu genel kurul sonucunun Birliğe bildirilmesi ile tamamlanacak. Bu genel kurul yapılana kadar da Birlikte temsil söz konusu olmayacak.

Adalet Komisyonu’ndan hiçbir değişiklik yapılmadan çıkan teklifin Genel Kurul görüşmelerinde ilk olarak kılık kıyafeti düzenleyen 7’nci maddesinde değişiklik yapılmıştı. 

Kaynak: Gazete Duvar