KCK davasında 14 aydır tutuklu bulunan ve 2 çocuğu hasta olan Şırnak'ın Cizre ilçesi Belediye Başkan Yardımcısı Hanım Onur, çocukları için duruşmalarda Kürtçe savunma yapma isteminden vazgeçti. Türkçe savunma yapan Onur, bugünkü duruşmada fenalaşınca, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Cizre İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Hanım Onur, 16 Eylül 2011 tarihinde yasa dışı örgüt yöneticiliği iddiasıyla tutuklanırken Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandı. Biri epilepsi, diğeri kan kanseri iki çocuğu olan Onur, her duruşmada Kürtçe savunma yapmak istedi. Ancak, bu istemi mahkeme heyeti tarafından Türkçe bildiği gerekçesiyle reddedildi. Diyabet hastası olan Hanım Onur, 31 Ekim tarihinde çocuklarının durumunun ağırlaşması üzerine Kürtçe savunma yapma talebinden vazgeçerek, ilk kez Türkçe savunma yaptı.

Onur, "Çocuklarım hasta, 7 yaşındaki oğlum Mirhat epilepsi, 4 yaşındaki kızım Solin ise ben tutuklandıktan sonra kan kanseri oldu. İkisi de hasta. Türkçe savunmayı onlar için yapıyorum. Tedavi edilmeleri gerekiyor. Doktorlar kan kanseri olan kızımın psikolojisi için benim onun yanında olmamı istiyor. Çocuklarımın psikolojik desteğime ihtiyaçları vardır. Bu nedenle tahliyemi istiyorum" dedi.

Geçen duruşmada tahliye istemi reddedilen Hanım Onur'un da aralarında bulunduğu 30'u tutuklu 68 kişilik Cizre-İdil KCK davasının bugün 16'ıncı duruşması yapıldı. Duruşmada söz alan avukat Canan Atabay, müvekkili Hanım Onur'un çocuklarının hasta olduğunu ve tutukluluk halinin çocuklarının psikolojisini bozduğunu belirterek, "Bu durum BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne bile aykırıdır. Tutukluluk hali konusunda mahkemenin ve kamuoyunun vicdanına sesleniyorum. Çocuklarının annelerine ihtiyacı vardır. Tahliye edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Diğer sanık avukatları ise, ana dilde savunma için yapılan yasal değişikliğin TBMM gündeminde olduğunu bu nedenle mahkemenin ana dilde savunmaya izin vermesi gerektiğini söyledi.

Geçmişte Türk Silahlı Kuvvetler ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın insanları fişlediğini, şimdi ise bu fişleme ve siyasete müdahalenin emniyet teşkilatı tarafından yapıldığını ileri süren avukatlar, dosyadaki gizli tanık Havin'in mahkeme huzurunda dinlenmesini isteyerek, gizli tanığa soru sormak istediklerini söyledi.

MAHKEME BAŞKANI: "YASA ÇIKSIN UYGULARIZ"

Avukatların tahliye talepleri, ana dilde savunma talepleri konusunda katı bulduklarını söyledikleri 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Necati Türkmen, "Biz yasaları uyguluyoruz. Yani kararlarımızı renkli kalemlerle mi yazalım. Tahliye kararı versek; iyi başkan ve mahkeme mi olacağız? Meclis ana dilde savunma ile ilgili yasayı çıkarsın uygularız. Yasa çıksın uygulamak zorundayız" şeklinde konuştu.

TAHLİYE YOK

Duruşmada isteklerin alınması ve kararın açıklanmasından önce tutuklu sanık Hanım Onur'un fenalaştığı görüldü. Görevliler tarafından duruşma salonundan çıkarılan Cizre Belediye Başkan Yardımcısı Onur'a ilk müdahale adliyeye çağrılın sağlık görevlileri tarafından yapıldı. Diyabet hastası olduğu belirtilen ve hasta çocuklarına üzüldüğü belirtilen Onur, sedye ile ambulansa konularak hastaneye kaldırıldı. Mahkeme heyeti tahliye taleplerini reddederek duruşmayı erteledi.