Pedofililerin aynı suçu tekrar işleme oranının yüksek olduğunu gören polis, bu suçtan hüküm giyenlerin bir süre elekronik kelepçe ile takip edilmesine yönelik çalışma yapıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin, İçişleri, Aile ve Sosyal Politikalar ve Adalet Bakanlıklarından uzmanlarla yürüttüğü çalışma, çocuğa karşı cinsel istismar suçunun önüne geçmeyi hedefliyor.

İlgili sivil toplum kuruluşlarının görüşünü alındıktan sonra yasal altyapının da tamamlanmasıyla, çocuğa karşı cinsel istismar suçu işleyenlerin koluna ya da bacağına dışarıdan görülmeyecek şekilde elekronik kelepçe takılacak.

ÇOCUKLARIN BULUNDUĞU YERE YAKLAŞAMAYACAKLAR


Cinsel istismar suçundan hüküm giyen bu kişiler, çocukların bulunduğu ilkokul, kreş ve oyun parkı gibi yerlere yaklaştığında elekronik kelepçe otomatik olarak izleme merkezine sinyal gönderecek.

Polis, hükümlünün çocukların bulunduğu yerlerde geçirdiği süreyi elekronik kelepçeden gelen sinyalle takip edebilecek. Eğer hükümlü buralara sık sık gidip normalin üstünde zaman geçiriyorsa durum adli makamlara iletilecek.

SİNYALLER TAKİP EDİLECEK

İstismara uğrayan çocuklar, genellikle zanlıyı tarif edemiyorlar. Polis bu durumda elekronik kelepçelerden gelen sinyalleri geçmişe doğru izleyip hükümlülerden birinin suçun işlendiği yere gidip gitmediğini de takip edecek. Hükümlülerden biri suçun işlendiği yere gitmişse şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulmak üzere gözaltına alınacak.

Düzenlemeyle, çocuğa cinsel istismar suçu işleyip farklı nedenlerle tahliye edilen ya da hakkında denetimli serbestlik kararı alınan hükümlülere de kelepçe takılacak.

Elektorik kelepçe uygulamasına, hakim kararıyla yine hakimin öngördüğü süre boyunca gidilecek. Sürenin en az 1 yıl olması planlanıyor. Hakimin belirlediği sürenin tamamlanmasıyla hükümlünün kelepçesi çıkarılacak.

Kelepçe dış etkilere ve ısıya duyarlı olacak, çıkarıldığında izleme merkezine sinyal gidecek.

YALNIZCA YÜZDE 15'İ TESPİT EDİLİYOR

Uzmanlara göre çocuğa yönelik cinsel istismar farklı nedenlerle çoğunlukla gizli kalıyor. Vakaların yalnızca yüzde 15'inin ortaya çıkarıldığı değerlendiriliyor.

Ceza Kanunu'na göre çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. Nitelikli cinsel istismar suçunda ise 8 yıldan 15 yıla kadar hapis öngörülüyor. Suçun çocuğun yakınlarınca işlenmesi durumunda ceza yarı oranında artırılıyor. (Akşam)