Van M Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki çocuk tutukluların maruz kaldığı işkence ve taciz iddialarının ardından çocuklara 'IŞİD'e katılın' propagandası yapıldığı ileri sürüldü. 

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi iddiaları meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Çelebi, ” Çocuklara IŞİD propagandası yaptığı doğru mudur?” diye sordu.

Çelebi’nin yanıtlanmasını istediği sorular şu şekilde:

-Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde berberlik ve benzeri kurslar adı altında gelen kişilerin Çocuklara IŞİD propagandası yaptığı doğru mudur?

-Bu tür eğitim ve kurs veren kişiler için getirilen yükümlülükler nelerdir? Bu kurslara ilişkin bir denetim mekanizması yok mudur?

-IŞİD’in cezaevlerine girmesine ilişkin herhangi bir soruşturma başlattınız mı? Bu konuda görevini kötü kullanan memurlar tespit edildi mi? Bu iddialarla ilgili soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

-IŞİD’in cezaevlerin de propaganda yapması bilginiz dâhilinde mi gerçekleşmektedir?

-Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları sözleşmesinde de yer aldığı gibi çocuğun özgürlüğünden yoksun bırakılması son çare olması gerekirken ülkemizde tutuklu çocuk sayısı hükümlü çocuk sayısının 3 katı olmasının nedeni nedir. Alternatif programlar geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

-Hapishanelerde denetim mekanizmaları ile ilgili eksikler nelerdir?

-Çocuklara ceza infaz kurumuna geldikten sonra ne tür rehabilitasyon hizmetleri uygulanmaktadır. Çocuklara rehabilitasyon hizmeti olarak IŞİD propagandası mı yapılmaktadır?

-Çocuklara özgü bir adalet sistemi düzenlemesi getirmeyi düşünüyor musunuz?

-İç Güvenlik Paketi gibi yeni yasalarla çocuk tutukluluğunun önünü açtıkça daha çok çocuğun tutuklu kalarak taciz, işkence ve daha vahim olayların artacağını düşünüyor musunuz?

-Bir dizi hak ihlaline uğramış olan çocuğu desteklemek yerine “suçlu” diyerek kapatmayı sorunların çözümünde daha etkili bir yöntem olarak mı düşünüyorsunuz?

-Şiddetin her türünü bir devlet politikası olarak sistematik bir şekilde uygulandığını ve şiddetin önlenmesi için bütüncül bir politika üretmedikçe bu şiddetin devam edeceğini düşünüyor musunuz?

-İmzaladığımız BM Sözleşmelerine göre çocukların kaldıkları kapalı yerlerin kapılarını sivil toplum örgütlerine ve bağımsız uzmanlara açmayı düşünüyor musunuz?

-Çocuklara kaldıkları kurumlarda yaşadıkları hak ihlalleriyle ilgili etkin hak arama ve bağımsız izleme mekanizmaları geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

İLGİLİ HABER: 

Çocuk cezaevinde yeni skandal: Gelen sarıklılar IŞİD'e katılmamızı istiyor

(Demokrat Haber)