ABD merkezli CNN televizyonu, Türkiyeli yetkililerin ifadelerine ve bir polis raporuna dayanarak, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolusluğu'na girdikten sonra kaybolan Cemal Kaşıkçı'nın ardından geçen birkaç saatte neler olduğunu haberleştirdi.

Habere göre yetkililerin Kaşıkçı'nın kaybolmasından haberdar olasının ardından Kaşıkçı'yı öldürmeye geldiği iddia edilen ekibi taşıyan ve olay günü İstanbul'dan hareket eden uçak, MİT görevlileri tarafından arandı. Habere göre, görevliler kılık değiştirerek uçağı aradı ancak "anormal" bir duruma rastlamadı.

BBC'nin CNN'den aktardığına göre, Kaşıkçı konsolosluğa girdikten sonra yaşananlar şöyle: 

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Suudi gazeteci Başkonsolusluğa girdikten 3,5 saat sonra ve saat 17.00'den hemen önce yetkililere haber verdi. O sırada halen başkonsolosluğun dışında bekliyordu.

YASIN AKTAY BÜYÜKELÇİYİ ARADI

AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Cengiz'den telefon almasının ardından Türk istihbarat yetkilileri de dahil olmak üzere hükümet yetkililerini aradı.

Yasin Aktay saat 18.00'den hemen önce Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci ile telefonda görüştü.

Suudi Büyükelçi, Kaşıkçı hakkında hiçbir şey duymadığını söyledi. Aktay, El-Hireyci'nin şaşırmış göründüğünü ifade etti.

CNN'e konuşan kaynaklar, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), başkonsolosluğun içinden bir işitsel-görsel kaydı gözden geçirmeye karar verdiklerini anlattılar. Türkiye böyle bir kaydın varlığını kamuoyu önünde doğrulamış değil.

Kayıt, o öğleden sonra Başkonsolosluğun içinde olanları gözler önüne serdi: Saldırı ve Kaşıkçı'nın ölümüyle sonuçlanan boğuşma...

Kayıt incelendikten sonra havalimanındaki polislere Suudi jetini aramaları için emir verildi. Kiralık Gulfstream IV jeti, 2 Ekim'de daha erken saatlerde Riyad'dan ülkeye gelen iki jetten biriydi. Operasyonda yer aldığı iddia edilen kişileri taşıyorlardı. Diğer jet ise çoktan havalanmıştı.

7 YOLCU BEKLİYORDU

CNN'in gördüğü bir polis raporuna göre, biri diplomatik pasaport taşıyan 7 Suudi yolcu havalimanında bekliyordu. Valizleri çoktan x-ray cihazından geçmişti ve x-ray sırasında incelemeyi yapan yetkili, istihbarat yetkililerine valizde insan parçaları olsa bunların farkına varılacağını söyledi. CNN haberinde saat 21.00 civarı havaalanı çalışanı olarak giyinmiş istihbarat yetkililerinin, uçağın içini aradığı ifade ediliyor. Şüpheli hiçbir şey bulunamadığı ve yolcuların uçağa binmesine izin verildiği de belirtiliyor. Uçak TSİ 23.00'te İstanbul'dan havalanıyor.  

Kaynak: BBC Türkçe