Amerikan yayın kuruluşu CNBC, internet sitesinde yayımlanan bir makalede Türkiye'nin IŞİD'le olan ilişkisine değinildi.

IŞİD, Irak ve Suriye’de katliamlar yapmayı sürdürürken, örgütün gücü ve kendisine sağlanan lojistik destek konusunda soru işaretleri de yükseliyor.

Örgütün Irak ve Suriye’deki ilerleyişini irdeleyen batı medyası, artan bir şekilde Türkiye’nin IŞİD’le olan ilişkisini açığa çıkartıyor.
En son Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) CNBC yayın kuruluşu, internet sitesinde “Türkiye neden Irak’ta İslam Devleti savaşçılarını destekliyor?” başlıklı bir makale yayımladı.

ABD’nin Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) finansmanını, lojistik ve silah tedarikçilerini hedef alması gerektiğini ifade eden makale, bu konuda Türkiye’nin oynadığı rolün netleştirilip açığa çıkartılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Makale, bu çerçevede İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) özel bir rolü olduğunu savunuyor.

İHH’nın Suriye’de radikal İslamcı örgütlere silah sağladığının bilindiğini iddia eden makale, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın vakfa fonların sağlanmasına aracı olduğunu belirtiyor.

İHH’nın önemli finansörlerinden birinin de El Kaide ile bağlantıları olduğu iddia edilen Suudi iş adamı Yasin El Kadı’nın olduğu bilgisine yer veriliyor.

Makale, yaralı birçok IŞİD üyesinin hiçbir kimlik bilgisine gerek duyulmadan Türkiye’de hastanelerde tedavi gördüğünü, masrafların Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığını yazıyor.

Türkiye’nin IŞİD’le olan ilişkileri, Washington Post’ta da yayımlanmıştı. Gazete, Türkiye’nin İslamcı militanlara topraklarını kullanma hakkı verdiğini ve yaralılarını tedavi ettiğini belirtmişti.

Bundan önce de İsrail’de yayın yapan Jerusalem Post gazetesi aynı konuya değinmişti. Basına konuşan IŞİD elemanlarının çoğu, röportajlarında Türkiye’nin desteğinden açıkça bahsediyor.