Cenazeler toprağa verilir verilmez valilik tarafından yeniden sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Cizre'de devletin cenazelerden dolayı iki gün 'göstermelik' olarak yasağı kaldırdığını düşünen halk, olası saldırılara karşı hazırlıklarını yapmaya çalışarak, 'yeniden saldırı olursa yeniden direneceklerini' söyledi.

4 Eylül'de Şırnak Valiliği'nin yürürlüğe koyduğu "sokağa çıkma yasağı" dün sabah saatlerine kadar sürmüş, bu süre içerisinde 21 sivil yurttaş katledilirken, onlarca kişi ise yaralanmıştı. Cenazelerin bile defnedilemediği kentte yasağın kaldırıldığı dün sabahtan itibaren Cizre halkının yaptığı ilk şey günlerdir evlerde tuttuğu cenazeleri defnetmek oldu. Bugün akşam saatlerine kadar süren cenaze töreninde 16 yurttaş toprağa verildi.

Cenazeler toprağa verilir verilmez, Şırnak Valiliği saat 18:30'da yaptığı duyuru ile ikinci bir emre kadar yeniden "sokağa çıkma yasağı" ilan etti. Saat 19:00'da başlayan yasaktan yalnızca yarım saat önce yasak açıklaması yapılması, kentte kargaşaya yol açtı.

SİVİL POLİSTEN 'DAHA YENİ BAŞLIYOR' TEHDİDİ

DİHA’da yer alan habere şöyle:

Market ve bakkallara yönelen ve ihtiyaçlarını gidermeye çalışan bir yurttaşla sivil polis arasında geçen diyalog ise saldırı ihtimalini ortaya koyan nitelikte oldu. Yurttaşın "Yetmedi mi bu savaşınız" sözleriyle sivil bir polise tepki göstermesi üzerine polis "Hayır, daha yeni başlıyor" cevabı verdi.

Temel ihtiyaçlarını gidermeye çalışan halk daha sonra evlerine geçerken, barikat başındaki yurttaşlar ise olası saldırılara karşı nöbet tutuyor. Yeniden yasak ilan edilmesini değerlendiren yurttaşlar, devletin ağır saldırılarına rağmen başarılı olmadığını, artan toplumsal baskıdan dolayı cenazeler için "göstermelik" olarak iki gün yasağın kaldırıldığını ve saldırıların süreceğini düşünüyor. Cizreliler, saldırı halinde direnişin de süreceğini vurguluyor.

Herhangi bir saldırı veya çatışmanın olmadığı kentte, halk olası saldırılara karşı mahallelerde nöbet tutuyor.