Diyarbakır’da  DBP, MEYA-DER ve Mezopotamya Hukukçular Derneği'nin (MHD), Cizre'deki ablukada yaşamını yitirenlerin kimlik tespiti ve otopsi işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için oluşturduğu kriz masası, DBP Genel Merkezi'nde basın toplantısı yaptı.

ANF’de yer alan habere göre, Kriz masası adına konuşan MEYA-DER Amed Şubesi Eşbaşkanı Ayşe Dicle, Cizre'deki katliamlarda katledilenlerin sayısının 145'i bulduğunu belirterek, cenazelerin otopsi işlemleri için Mardin, Urfa, Şırnak, Silopi ve Antep'e gönderildiğini hatırlattı.

Dicle, ailelerin bir kısmının, Cizre'deki sıkıyönetim uygulamaları nedeniyle DNA örneğini veremediğini aktardı.

'VAHŞET BODRUMUNDA KÜRT HALKI DEĞİL, AKP HÜKÜMETİ KALDI'

Dicle, Mardin Cumhuriyet Savcılığı'nın cenazelerin teşhise elverişli olmadığını gerekçe göstererek otopsi raporları beklenmeden cenazelerin defnedilmelerini istediğine dikkati çekti.

Dicle, "Bu talep Cizre'de uygulanan vahşi katliamın üstünü örtme ve sonrasında yapılması planlanan muhtemel katliamlara da zemin hazırlamaktadır" dedi.

Ankara katliamında onlarca cenazenin bir günde DNA örnekleri alınarak teşhis edildiğini hatırlatan Dicle, ancak Cizre'de yapılan katliamda Saray ve AKP hükümetinin DNA eşleştirmelerinin ayları bulacağı gerekçesiyle yapılan vahşi katliamın boyutunu kamuoyundan saklama niyetinde olduğunu söyledi.

Dicle, "Vahşet bodrumlarının altında Kürt halkı değil, Saray ve AKP hükümeti kaldı" vurgusunda bulunarak, "Bu katliamlar karşısında kimse üç maymunu oynamasın. Yeter artık. Yapılan katliama karşı herkes ses çıkartarak, 'dur' desin" çağrısında bulundu.

'200 AİLE BAŞVURDU'

Dicle, kendilerine cenazeler için başvuran aile sayısının 200'e yakın olduğu bilgisini vererek, bu başvuru sayısına bakıldığında katliamın boyutlarının tahmin edilenden çok daha vahim olabileceğini ifade etti.

DNA örneklerinin Mardin ve Silopi'de alındığına işaret eden Dicle, ailelere cenaze ve DNA örnekleri için kriz masasına başvurması çağrısını yineledi.

VERİLER

Kriz Masası'nın verileri şöyle:

* Mardin'de otopsi işlemleri tamamlanan 17 cenazeden 3'ü Cizre'ye, biri Batman Gercüş'e, bir diğeri Nusaybin'e olmak üzere 5 cenaze alındı.

* Urfa'ya gönderilmiş olan 28 cenazeden otopsisi sonuçlanan Mesut Karşin'in cenazesi Van'a, Fehmi Fekah Dinç'in Batman'a, Sultan Irmak'ın cenazesi ise Silvan'a gönderildi.

* Şırnak'ta bulunan 13 cenazenin otopsi işlemleri devam etmektedir.

* Silopi'de bulunan 51 cenazeden Abdulselam Turgut Van'a, Murat Kazıcı ise Viranşehir'e gönderilmiştir.

* Bazı cenazelerin teşhisi mümkün değildir. Yapılan otopsiler sırasında bulunması gereken doktorlar ve avukatlar alınmamıştır.

* Urfa'da 25, Silopi'de 49, Şırnak'ta 13, Mardin'de 12, Cizre'de 16, Antep'te 20 cenaze otopsi işlemleri için halen bekletilmektedir. Bugün itibari ile hastanelere ulaştırılan cenaze sayısı 145'i bulmuştur.