1993-95 yılları arasında Şırnak'ta işlenen 52 cinayet nedeniyle aralarında Kayseri eski Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, Korucubaşı Kamil Atak ve itirafçıların da yargılandığı JİTEM davasında, 19 yıl önce öldürülerek Kimsesizler Mezarlığı'na gömülen kişinin Ramazan Elçi olduğu kesinleşti.

Şırnak'ta işlenen faili meçhul cinayetlerin zanlıları olarak aralarında Kayseri eski Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atak, Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak, korucular Kökel Atak, Tamer Atak ile itirafçılar Abdülhakim Güven, Hıdır Altuğ ve Adem Yakın'ın yargılandıkları davada yeni kanıtlara ulaşıldı.

KEMİKLERİN RAMAZAN ELÇİ'YE AİT OLDUĞU KESİNLEŞTİ

Mahkemenin kararı üzerine 2 Mart 2012 tarihinde Cizre Kimsesizler Mezarlığı'nda Ramazan Elçi'ye ait olduğu düşünülen mezar açtırılarak, alınan kemik parçası örnekleri, Elçi'nin oğulları Mehmet Elçi ve Mesut Elçi'nin DNA'sı ile karşılaştırılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti.

ATK'nın hazırladığı rapor, davanın görüldüğü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Raporda, Ramazan Elçi'nin oğulları Mehmet ve Mesut'dan alınan DNA örnekleriyle kemiklerin karşılaştırıldığı belirtilerek, "İddia edilen hüviyeti meçhul şahsın Mehmet ve Mesut Elçi'nin yüzde 99.99 ihtimalle biyolojik babası olabileceği tespit edilmiştir" denildi.

Raporda, nüfus kaydında ölüm sebebi "kalp krizi" olarak yer alan Ramazan Elçi'nin "Kişinin ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatası kırıkları ile birlikte kafa içi değişimler sonucu meydana gelmiş olduğu" ifadesi yer aldı.

'SANIKLARIN SAVUNMALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Diyarbakır Barosu Başkanı ve davanın müdahil avukatı Tahir Elçi, Adli Tıp Kurumu raporunun, Cemal Temizöz ve diğer sanıkların, söz konusu cinayetle ilgili savunmalarının gerçeği yansıtmadığını kanıtladığını söyledi.

Ramazan Elçi'nin öldürülme şeklinin, aynı zamanda gizli tanık "Tükenmez Kalem" olan sanık Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) dosyadaki beyanlarıyla örtüştüğünü belirten Elçi, şöyle dedi:

"Gizli tanık, beyanında, 'Örgüte yardım ettiği iddiasıyla Yavuz, Tuna ve ben Ramazan Elçi'yi araçla aldık. Yaklaşık 10 kilometre gittik. Güzeller Karakolu'nu geçtik yaklaşık 4 kilometre daha gittikten sonra sol tarafta lokanta gibi çalıştırılmış fakat terk edilmiş bir yerde durduk. Sonra Tuna araçtan inip Ramazan'ı kolundan çekip aşağıya indirdi. Duvarın kenarına götürdü. Duvarın arka kısmından bir el silah sesi geldi sonra Tuna tek başına elinde silah olduğu halde gelip aracın önüne bindi. 'Pezevenk gitti' dedi. Sonra Yavuz aracı hareket ettirip birlikte ilçe jandarma komutanlığına gittik. Yavuz, İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz'ün yanına çıktı, giderken kimlik de elindeydi. Sonra inişte hiçbir şey olmamış gibi günlük faaliyetimize devam ettik' demişti." (ETHA)