Abluka ve saldırıların yaşandığı Kürt illerindeki yıkıma karşı bölge halkıyla dayanışma için Cizre’den Sur’a Dayanışma Koordinasyonu” kuruldu. Siz de bağışlarınızla savaşa ve yıkıma uğrayan kentlerle dayanışmada bulunabilirsiniz.

HDK, Barış Bloku, Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu, Rojava Derneği ve Demokratik Alevi Dernekleri gibi çok sayıda sivil toplum örgütünün yer aldığı “Cizre’den Sur’a Dayanışma Koordinasyonu” kuruldu.

HDK, Kürt coğrafyasında sokağa çıkma yasakları, ablukalar ve saldırılar ile sürdürülen savaş karşısında bölge halkı ile dayanışmak amacıyla “Cizre’den Sur’a Dayanışma Koordinasyonu”nun kuruluşunu İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla deklare etti.

‘KOBANİ RUHUYLA DAYANIŞMA’

Toplantıda ilk olarak konuşan HDK Eş Başkanı Gülistan Kılıç Koçyiğit, AKP’nin Çöktürme Planı’na, Kürt illerinde yaşanan yıkıma ve katliamlara dikkat çekerek, “Cizre’de 3 bodrumda yaşanan vahşet Bosna-Hersek katliamlarını aştı” dedi. Koçyiğit, AKP’nin adalet önünde yargılanması için de gereken mücadelenin verileceğini söyledi.

Cizre, Silopi, Nusaybin, Sur, İdil ve daha birçok yerde devam eden ablukalara karşı halkın temel ihtiyaçlarının giderilmesi için dayanışma başlatıldığını ifade eden Koçyiğit, “Cizrelileri yalnız bırakmayacağız. Şengal ve Kobani ruhuyla çalışmaların startını verdik” dedi.

Davutoğlu’nun, “Devlet Silopi’de kudretini gösterdi. Şimdi sıra şefkatinde” sözlerine tepki gösteren Koçyiğit, “Sizin kudretinize de şefkatinize de ihtiyacımız yok” dedi. Koçyiğit son olarak başlatılan yardım kampanyası için dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

‘VAHŞET BODRUMLARI HİTLERİN KAMPLARI GİBİ TARİHE GEÇTİ’

Barış Bloku Eş Sözcüsü Gencay Gürsoy ve Rojava Derneği Temsilcisi Neslihan Güner’in konuşmalarının ardından ortak basın metinin okundu. HDK Yürütme Kurulu Üyesi Benazir Coşkun, bugüne kadar Kürdistan’ın 7 ili, 21 ilçesinde 58 kez sokağa çıkma yasağının getirildiği bilgisini paylaşarak, ablukanın 79 gün sürdüğü Cizre’de ise 200’e yakın sivil insanın tüm dünyanın gözü önünde katledildiğini söyledi. “Vahşet bodrum”larında 178 cenazenin çıkarıldığını da ifade eden Coşkun, o bodrumların Hitler Almanya’sının Auswitch kampları gibi tarihe geçtiğini söyledi. AKP’nin 95 gündür ablukayı sürdürdüğü Sur’da da benzeri bir vahşet tablosu ortaya çıkartmak istendiğini belirten Coşkun, “Saray, bastırmadığı halk iradesine karşı, tanklarla kentleri kuşatarak, bombalayarak, kendi iradesini zor yoluyla tesis etmeye çalışmaktadır” dedi.

“SİLOPİ’DE TOKİ HAYALLERİ”

Hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı Silopi’de 69’u tamamen yakılmış olan 216 binanın hasar gördüğünü ifade eden Coşkun, 197 binada da orta düzeyde hasar olduğunu belirtti. İktidarın TOKİ hayalleri kurduğunu da belirten Coşkun, “Halkımız yalnız değildir. Cizre, Silopi, Nusaybin, Dargeçit, Silvan, Derik ve Sur’da yeri yurdu yıkılan tek bir eşyası dahi kalmayan Kürt halkına İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin ve Türkiye’nin pek çok ilinden dayanışma köprüleri kuruyoruz. Vahşete karşı yaşamı yeniden öreceğiz” şeklinde konuştu.

YARDIM LİSTESİ:

Coşkun’un dayanışma için açıkladığı ihtiyaç listesi ise şöyle: “Yağ, kuru fasulye, pirinç, mercimek, salça, kahvaltılık, mama ve çocuk bezi, battaniye-sünger döşek, yeni ayakkabı (her yaş).”

İkinci el elbise, ayakkabının kabul edilmeyeceği bilgisini de paylaşan Coşkun, yardımlaşmak için başvurulacak hesap numaraları için ise şu bilgileri verdi:

Hesap Adı: Güney Rojava Derneği

İş Bankası/Ofis-Diyarbakır Şubesi

TL IBAN:TR960006 4000 0018 3030 8933 06

USD IBAN: TR03 0006 4000 0028 3030 2128 71

EUR IBAN: TR13 0006 4000 0028 3030 2128 85

Ziraat Bankası/Ofis Diyarbakır Şubesi

TL IBAN: TR73 0001 0011 5070 4108 9850 01

USD IBAN: TR46 0001 0011 5070 4108 9850 03