Bianet'ten Ayça Söylemez’in haberine göre, Cizre için kurulan kriz merkezinde, kendisi de iki cenazeyi almak için beklerken konuşan Ayşe Dicle, ilçeden 39 cenaze çıkarıldığını, saldırıların ise bu sabah da sürdüğünü anlattı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık’tan bu yana devam eden sokağa çıkma yasağı, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ifadesiyle kısmi olarak kalkacak. Ala, “Cizre’de operasyonel faaliyetlerin sona erdiğini”, sokağa çıkma yasağının yasağın gece devam ettiği Silopi'deki gibi süreceğini bugün açıkladı.

CENAZELERE DNA TESTİ YAPILACAK

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), MEYADER ve Mezopotamya Hukukçular Derneğinin oluşturduğu kriz masası, Cizre’deki Cudi ve Sur mahallelerinden çıkarılan cenazelerin Mardin, Şırnak, Urfa’ya gönderildiğini açıkladı.

Cenazelerin bazıları otopsileri yapıldıktan sonra tekrar Cizre’ye gönderilecek.

ÇIKARILAMAYAN CENAZELER VAR

Kriz masasından Dicle, Cizre’den 39 cenaze çıkarıldığını ancak ilçedeki binarlarda çıkarılamayan cenazeler olduğunu söyledi. Ayşe Dicle, Cizre’deki bodrum katına sığınmış olan yaralılardan ise hala haber alamadıklarını anlattı.

Kriz masasında yapılan açıklamada da, “cenazelerin birçoğunun yanarak hayatını kaybettiği, kimliklerin tespiti için DNA karşılaştırması yapılması gerektiği” ifade edildi.

Demirtaş'ın bugün Cizre ile ilgili yaptığı açıklamalarda ‘’Katledilenler geride delil kalmayacak şekilde cenazeler çürümeye terk ediliyor” demişti.

AİHM’E ‘YERİNDE İNCELEME’ BAŞVURUSU

Avukatlar Ramazan Demir ve Gülşen Özbek tarafından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne “yerinde inceleme” başvurusu yapıldı.

Başvuruda mahkemenin uygun göreceği üyelerini Cizre ilçesinde yerinde inceleme yapmalarına karar verilmesi talebinde bulunuldu.