Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasakları döneminde kamuoyunda ‘vahşet bodrumları’ olarak adlandırılan bölgede TOKİ’nin inşat yapmasına itiraz edildi.

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre en son önceki hafta bodrumlardan kimliği belirlenemeyen bir ceset çıkarılmıştı. Yasaklar döneminde hayatını kaybettikleri tahmin edilen yakınlarına ulaşamayan çok sayıda aile Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunuyor. 

Son olarak kızının Cizre’de hayatını kaybedenler arasında olduğunu söyleyen Feleknaz Yıldız avukatı aracılığıyla savcılığa başvurdu. Ancak Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, “Adli Tıp Kurumu’ndaki Cizre’deki cenazelerle, verilen kan örneklerinin uyuşmadığı ve olay hakkında atılı suçlar nedeniyle kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar vererek başvuruyu reddetti.

DEVLETİN TEMEL GÖREVLERİNDEN BİRİ’

Bunun üzerine Yıldız ailesinin avukatı Gülşen Özbek, yasak kaldırıldıktan sonra, bodrum katlarının bulunduğu bölgede soruşturma yapılmadığını ve geçtiğimiz günlerde burada kimliği belirsiz bir cesedin daha bulunduğununu hatırlatarak bodrum katlarının bulunduğu bölgede TOKİ’nin yürüttüğü çalışmalarının acilen durdurulması için savcılığa başvurdu.

Özbek, yasağın kaldırılmasının üzerinden uzun bir zamanın geçtiğini fakat birçok ailenin hala cenazelerine ulaşamadığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Bu insanların akıbetini açıklamak devletin temel görevlerinden biri. Hala adli soruşturmalar bitmemişken, orada o kadar insan hayatını kaybetmiş olmasına rağmen ulusal ve uluslararası standartlara uygun adli işlemler yapılmadı. Dolayısıyla oradaki TOKİ çalışmalarının acil bir şekilde durdurulması ve cenazelerini arayan insanlara acilen bir cevap verilmesi gerekiyor.”