Şırnak valiliğinin Cizre’de 21 sivilin yaşamını yitirdiği sekiz gün süren ‘abluka’dan önce neredeyse bir orduyu donatacak kadar askeri araç, malzeme ve personel istediği ortaya çıktı.

VALİ, KENDİNE ÖZEL ORDU İSTEMİŞ

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre listede yok yok; 42 Kobra, 20 silahlı Ejder, 170 Shortland, 50 toma, 20 silahlı/zırhlı kepçe, bir helikopter, üç insansız hava aracı (İHA), 60 zırhlı Ford Ranger, 2 bin polis.

İlçede açılan hendekleri kapatmak ve PKK’lileri yakalamak gerekçesiyle 4 Eylül’de sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre için valilik operasyondan iki hafta önce, İçişleri Bakanlığı’na bir yazı göndermiş.

Şırnak Valisi Ali İhsan Su’nun imzasını taşıyan iki sayfalık yazıda, kent genelinde artan ‘terör’ ve toplumsal olaylara daha etkili müdahale ve olaylarla daha etkin mücadele edebilmek için emniyetin personel ve araç bakımından takviye edilmesine ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.

‘DAHA MOTİVASYONLU OLACAKLARDIR’

Yazıda, ek personel isteği özetle şöyle ifade ediliyor: “İl genelinde 3 bin 211 kendi personelimiz ve 355 takviye personel olmak üzere 3 bin 566 personel görev yapmaktadır. 20 Temmuz 2015 tarihinden (Suruç patlaması tarihini ima ediyor) bu zamana personelimiz 12/12 sistemine göre görev yapmaktadır. Asayiş birimlerine 300, çevik kuvvet birimlerimize 100, özel harekât birimlerine 700 personel olmak üzere toplamda 2 bin personelin takviye edilmesi durumunda personelin çalışma şartları ve motivasyonu daha iyi bir hale gelecektir. Toplamda personel sayımız 5 binin üzerinde olacaktır.”

ZIRHLISI VAR, SİLAHLISI DA İSTENDİ

Valiliğin istekleri arasında dikkat çekici bir ayrıntı da bulunmakta. Güneydoğuda polis kazılan hendekleri kapatmak için zırhlı kepçe kullansa da emniyetin elinde zırhlı/silahlı kepçe bulunmuyor. Valiliğin talebinin yerine getirilip getirilmediği bilinmese de zırhlı/silahlı kepçenin üretilmesi durumunda, bu Türkiye’de bir ilk olacak.

Yazıda, Uludere, Beytüşşebap ilçelerinde Çevik Kuvvet Grup Amirliği ile Cizre, Silopi, İdil ilçelerinde özel harekât grup amirliği kurulması da isteniyor.