Çin Halk Cumhuriyeti’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda ticari ve ekonomik işlerden sorumlu ataşesi Li Ching Shing, Çin ve Kürdistan arasında kültürel benzerlikler olduğunu savundu.

Shing, “Kürtlerle kültürümüz birbirine çok yakın. Çünkü biz Doğuluyuz. Kürdistan’da da küçükler büyüklerine saygı duyar, aile ve toplumsal ilişkilere çok önem verilir Çin’de de. Sanırım Çin ve Kürt kültürü arasında, Kürtlerle Çinliler arasında pek bir fark yok” ifadelerini kullandı.

Shing, Kürdistan Bölgesi’nin zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, ülkesinin Kürdistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirme arzusunda olduğunu söyledi.

Ateşe, “Kürdistan Bölgesi’ne bu yıl geldim. Savaş sona erdikten sonra Kürdistan Bölgesi’ndeki güvenlik ve istikrar durumu günden güne daha da iyiye gidiyor. Özellikle de yeni Kürdistan hükümeti ülkenin kalkınmasına önem veriyor. Altyapı inşasına önem veriyor” dedi.

Çin ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yukarıya doğru bir ivme içerisinde olduğunu belirten Shing, “Mevcut durumda elimizdeki bilgilere göre yaklaşık 2 bin Kürt iş insanı Çin’de ve ticaret yapıyor. Onların aracılığıyla Kürdistan Bölgesi vatandaşları kaliteli ve uygun fiyatlarda Çin pazarı ve Çin malı ile tanışıyor” diye konuştu.

‘ÇİNLİ İŞ İNSANLARI KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NE YÖNELSİN’

Çin ile Irak arasındaki ticaret hacminin 2019’un ilk 10 ayında 26.7 milyar doları bulduğunu vurgulayan Li Ching Shing, “2019’da gerçekleşen bu hacim önceki oranla yüzde 29.20 artış kaydetmiş. Çin’den Irak’a ihracat 8.8 milyar doları bulmuş. Burada yüzde 8.4’lük bir artış söz konusu. Aynı şekilde Irak’tan Çin’e ihracat 19.8 milyar dolardır ki burada da yüzde beşlik bir artış var” dedi.

“Çin Halk Cumhuriyeti’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda ticari ve ekonomik işlerden sorumlu ataşesi olarak sürekli Çinli iş insanlarının Kürdistan Bölgesi’ne yönelmesini teşvik ediyorum” diyen Shing, Çinli şirketlerin de aynı düşüncede olduklarını vurguladı.

Shing, “Kürdistan’ın çok zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu biliyoruz. Ortak bir çalışma ile Kürdistan Bölgesi bölgenin en önemli tarım bölgesi haline gelebilir. Çünkü Kürdistan toprağı tarım için son derece elverişlidir. Tek sorun ise gerekli tekniğin kullanılmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Rudaw