Paris'te öldürülen PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez için Kürt Kültür Akademisi'nde taziyeler veriliyor.

Binlerce kişi taziyeyi ziyaret ederken, taziye nedeniyle derneğin bulunduğu sokak da trafiğe kapatılmış durumda. Katliamın gerçekleştiği Enformasyon Merkezi önüne de çiçekler bırakılıyor.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile milletvekili Nazmi Gür, Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal, KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar da taziyeyi ziyaret eden isimler arasında yer alıyor.

"KÜRTLERİ KİM EZİYORSA KATLİAMI ONLAR YAPMIŞTIR"

Taziyeyi ziyaret eden Selahattin Demirtaş, "Hiçbir devrimciye böyle alçakça, namertçe saldırılmaz. Bu şekilde infaz, Kürdistan'ı, Kürtleri sömürenlerin ne kadar aşağılık olduğunu gösteriyor" dedi.

Demirtaş, "Hiç komplo teorileri yapmaya gerek yok. Kim Kürtleri ve Kürdistan'ı eziyorsa onlar bu katliamı yapmıştır. Kim Kürdü esir almak, Kütlere diz çöktürmek istiyorsa onlar yapmıştır" dedi.

"BU SUİKAST ÖCALAN'A YAPILDI"

"Eğer Fransız hükümeti bu katliama ortak olmak istemiyorsa, samimiyetlerine inanmak istiyoruz, bu katliamı hiçbir tereddüde yer vermeden aydınlatmalıdır" diyen Demirtaş, "Kimse bize bunun Fransız istihbaratının bilgisi dışında yapıldığını söyleyemez, bizi buna inandıramaz" şeklinde konuştu.

Demirtaş, Fransız istihbaratının banliyölerde yaşayan Kürt aileleri bile takip edip, fotoğraflarını çekerek, bilgileri Türk istihbaratı ile paylaştığını söyledi.

"BU BİR FAİLİ MEÇDUL DEĞİL; BU CİNAYETİ SİZLER ÇÖZECEKSİNİZ"

Bunun bir faili meçhul olmadığını kaydeden Demirtaş, alanda bulunan kitleye seslenerek "Bu dosyayı çözecek olan sizlersiniz" dedi ve isim vermeden Kürtleri sistematik olarak hedef alan anti-terör savcısı Thierry Fragnoli "çözmeyecek" diye belirtti.

"CİNAYET AYDINLATILMADIKÇA 1. OLAĞAN ŞÜPHELİ AKP'DİR"

Gültan Kışanak da "Kimsenin onları öldürmeye gücü yetmez" ifadesini kullanarak, "Söz veriyoruz, Kürt halkı, Kürt kadını özgür olacak" dedi.

Kışanak da cinayetin asıl hedefinin Abdullah Öcalan olduğunu söyledi ve "Bu cinayet, bu katliam aydınlatılmadığı sürece, birinci olağan şüpheli AKP Hükümeti'dir, ikincisi de Fransa'dır," dedi.

Kışanak, Fransa'dan doğru ve ciddi bir soruşturma yapmasını isterken, bu cinayeti aydınlatmanın Fransa'nın Kürt halkına borcu olduğunu söyledi, "Bu borçlarını ödesinler" dedi.