Çin’in en büyük tren üreticisi CSR, Uygur-Şincan bölgesinden başlayacak 6 bin kilometre uzunluğunda hızlı tren hattının, Kırgızistan ve İran üzerinden Türkiye’ye uzanacağını açıkladı

Çin’in en büyük lokomotif ve vagon üreticisi olan CSR’in başkanı Zhao Şiaoyang, Şincan’dan başlayacak 6 bin kilometre uzunluğundaki hızlı tren hattının Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye’ye uzanacağını söyledi. China Daily gazetesine konuşan Zhao, toplam 150 milyar dolarlık yatırım gerektiren hattın 2020’de büyük ölçüde hizmete girebileceğini ve 2030’da da bitirilebileceğini belirtti.

'YENİ İPEK YOLU'

Söz konusu hattı ‘Yeni İpek Yolu’ şeklinde tanımlayan Zhao, seyir hızının yolcu trenleri için saatte 200 kilometre, yük trenleri için ise saatte 160 kilometre olacağını ifade etti. Ancak İstanbul üzerinden Avrupa’ya ulaşacak dev projenin hayata geçmesi için önce Orta Asya ülkeleri arasında jeopolitik uzlaşma sağlanmasının şart olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra, projeyle ilgili sayısız mali ve teknik nitelikli sorunun aşılması gerekiyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin, 4 trilyon doları aşan dış ticaretinin yaklaşık yarısını Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleriyle yapıyor. Ancak bu ticaret büyük oranda deniz yollarına bağımlı bulunuyor.