Koronavirüs salgınının yaşandığı Çin’in Vuhan kentinden tahliye edilen 32’si Türk vatandaşı 42 kişiyi taşıyan askeri uçak, Ankara’daki Etimesgut Havalimanı’na indi.

Çin’de yaşanan koronavirüs salgınında 250’nin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Salgının başladığı Vuhan kentindeki 42 kişi, Sağlık Bakanlığı’nın yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından askeri kargo uçağıyla Ankara’daki Etimesgut Askeri Havalimanı’na getirildi.

Uçaktaki 32 Türkiye, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve 1 Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 yolcu ile mürettebat, teknik ekip ve sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişi, 17 ambulans ile Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ne götürülecek.

Uçak ile içinde bulunan malzemeler de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarınca arındırma işlemine tabi tutulacak. Sonrasında meydana kurulan KBRN Dekontaminasyon Çadırı’nda her uçak personeli için tek tek arındırma işlemi gerçekleştirilecek.

Uçakta bulunanlar, 14 gün boyunca tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak ve 3 günde bir tetkikleri yapılacak. Yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek ve tüm atıkları tıbbi atık olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak.