1994 yılında öldürülen Kürt işadamı Savaş Buldan'ın eşi BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, aynı yıl başkentte işlenen 4 faili meçhul cinayetle ilgili yürütülen soruşturmaya müşteki sıfatıyla katılma kararı aldı.

Cumhuriyet’in haberine göre, eşinin Ayhan Çarkın tarafından öldürüldüğünü belirten Buldan, dönemin Başbakan Tansu Çiller ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın yargılanmasını istedi.

BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, dün bir talimat ifadesi için Ankara Adliyesi’ne geldi. Geylani’ye eski BDP milletvekili İbrahim Binici ve Pervin Buldan da eşlik etti.

Burada Cumhuriyet’e konuşan Pervin Buldan, Ankara’da işlenen 4 faili meçhul cinayetle ilgili Susurluk hükümlüsü Ayhan Çarkın’la birlikte 8 özel harekât polisinin tutuklanması konusunda, Türkiye’nin bu cinayetleri açığa çıkarma konusunda geride kalındığını, istenseydi Susurluk kazasıyla birlikte bunların aydınlatılabileceğini dile getirdi.

Buldan, şunları söyledi: “Bugün cinayeti işleyen teker teker konuşuyor, ‘Cinayeti biz işledik, tetiği biz çektik’ diyorlar, ama önemli olan bu cinayeti işleyenler değil, bunların arkasındaki güçlerdir. Dönemin Başkanı Süleyman Demirel’in de yargılanması gerekir.”

Eşinin öldürülmesiyle ilgili elinde yeterli bilgi ve belgenin olduğunu aktaran Buldan, “Özellikle Ayhan Çarkın ve tetikçilerle ilgili bilgi, belgeler var. Eşimin öldürülmesiyle ilgili görgü tanıklarının anlatımları kapsamında çizilen robot resimlerden birisi Ayhan Çarkın’a ait” dedi.

Savaş Buldan, 2 Haziran 1994 tarihinde İstanbul Yeşilyurt Çınar Oteli'nde yanında bulunan Adnan Yıldırım ve Hacı Karay ile birlikte silahlı şahıslarca kaçırıldı.

4 Haziran 1994 tarihinde ise Bolu Yığılca ilçesi Yukarıkaraş grup köy yolunda ölü olarak bulundu.