ABD Dışişleri Bakanlığı, 2013 yılı ‘Terör Raporu’nu açıkladı. Raporda, Suriye’deki silahlı gruplara katılım yapan çok sayıda yabancı cihatçının Türkiye sınırını transit yolu olarak kullandığı kaydedildi.

Türkiye’nin sınır hattındaki terörist gruplardan dolayı endişesini daha yükselen sesle ifade ettiği aktarılan raporda, buna karşın Suriye’de savaşan IŞID ve El Nusra’nın da aralarında olduğu gruplara katılmak isteyen yabancı cihatçıların Türkiye’yi ‘transit geçiş yolu’ olarak sıklıkla kullandıklarına dikkat çekildi.

Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) Nisan 2013′te yapılan değişikliğin Türkiye AB’nin ifade özgürlüğü standartlarına daha da yakınlaştırdığı ve terörizm propagandası tanımlamasını daralttığı kaydedilen raporda, “Buna rağmen, Türkiye politikacıları, gazetecileri ve aktivistleri gözaltına almayı ve cezalandırmayı, geniş bir şekilde uygulanan TMK kanunundan dolayı devam ediyor” değerlendirmesine yer verildi.

Raporda, ‘terörle-mücadelede uzun süredir ABD’nin ortağı’ olarak tanımlanan Türkiye’nin terörle mücadelede iç tehdidi önleme yönündeki yaklaşımının uluslararası terörizme karşı mücadelede işbirliğini zorlaştırdığı belirtildi.

1 Şubat 2013′te ABD Ankara büyükelçiliğine yönelik intihar saldırısının da hatırlatıldığı raporda, davalarla ilgili yasal yorumlamaların, suç davalarında Türk ve Amerikan güvenlik güçleri arasında bilgi paylaşımının sınırlanmasına yol açtığı vurgulandı.

Raporda, Türkiye’nin terörizmin finansı ile mücadele yasasını Meclis’ten geçirmesine karşın üyesi olduğu Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Ekim 2013′teki değerlendirmesinde Türkiye’nin daha ileri adım atması gerekliliği için çağrı yaptığı hatırlatıldı. (diken)