Muğla'da yakalanan darbe girişiminde bulunan Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'nın "üs imamı" olduğu öne sürülen Astsubay Başçavuş Kuzu'nun da bulunduğu 3 asker tutuklandı.

‘FETÖ/PDY’ üyesi olduğu iddia edilen darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ayrılmasının ardından Muğla'nın Marmaris ilçesinde konakladığı otele saldırı düzenleyen 7 askerden 3'ü tutuklandı.
 
Marmaris-Muğla karayolunun Çetibeli Mahallesi Gökçe Yokuşu mevkisinde yakalanan Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Timi'nden Binbaşı Taner Berber, Astsubay Kıdemli Başçavuş Zekeriya Kuzu, astsubaylar İlyas Yaşar ve Gökhan Güçlü, Astsubay Üstçavuş Erkan Çıkat, astsubay kıdemli başçavuşlar Ömer Faruk Göçmen ve Abdülhamit Gülerden, İl Emniyet Müdürlüğüne getirildi.
 
Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince ifade işlemleri tamamlanan şüphelilerden Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olduğu iddia edilen Astsubay Başçavuş Kuzu, Astsubay Üstçavuş Çıkat ve Astsubay Kıdemli Başçavuş Gülerden, güvenlik önlemleri eşliğinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.
 
Daha sonra adliyeye sevk edilen şüpheliler tutuklandı.
 
Gözaltına alınan astsubaylar Yaşar ve Güçlü de önceki gün tutuklanmıştı.
 
Fethullah Gülen Grubu ile 2007'de teması olduğunu ifade eden Zekeriya Kuzu, şunları söyledi:
 
"2007 yılında yapı ile temasım oldu. Bu kişiyle zaman zaman personel ile ilgili benden bilgi alıyordu. Benim ya da onun evinde buluşuyorduk. Astsubaylar isteklerini ve şikayetlerini bana söylüyorlardı.
 
Ben de bunları üs komutanına iletiyordum. (FETÖ'deki kişi) Bana verdiği bilgilerin çoğu doğru çıkıyordu. 'Dışarıda birbirimizi görsek bile tanımamızlıktan geleceğiz' diyordu. 'Telefon sıkıntılı, görüşmeler yüz yüze olacak' diyordu.
 
‘PERSONEL DEĞİŞİMİNİ ONLARA SORUYORDUM’
 
Üs komutanı bana 'bir personelin yerini değiştir' dediği zaman ben de bu kişiye soruyordum. Ve onun önerdiği kişiyi atıyordum. Sadece Tosun Albay direniyordu. Bana 'işyerinde fazla sivrilme rengini beli etme' diye tavsiyelerde bulunuyordu. Üste olan her türlü durumu o kişiye anlatıyordum."
 
‘PKK ÜST SORUMLUSU VAR, ONU ALACAĞIZ’
 
Tutuklanan Tümgeneral Sönmezateş'in darbe girişiminden yaklaşık bir hafta önce "Size Güneydoğu'da görevlendirme var" dediğini ifade eden Kuzu, cuma günü saat 17.00 sıralarında üs komutanı Ramazan Elmas'ın, Taner Binbaşı (Taner Berber) ve kendisini odasına çağırdığını, odada bulunan Gökhan Sönmezateş'in çalışma olacağını ve kendilerine de gerek olabileceğini söylediğini anlattı.
 
Sönmezateş'in isteğiyle MAK timi için 50 kişilik malzeme hazırladıklarını belirten Kuzu, Taner Binbaşı'nın "Yeterli personel gelmiyor, sizden de yardım alacağız" dediğini söyledi. Kendilerine yukarıdan çekilmiş bir fotoğrafta kırmızı kalemle işaretlenmiş yerin gösterilip "Burada PKK üst sorumlusu var onu alacağız" denildiğini belirten Kuzu şunları anlattı:
 
"Gökhan Paşa 'Gelen ekip işi biliyor siz artçı kuvvet olursunuz' dedi. Bu arada İstanbul'dan gelecek misafirler helikopterle geldi. 14 kişiydi. Hepsi kamuflajlı idi. Hiçbirinde teçhizat yoktu. İsmi Şükrü Binbaşı olan kişi 'malzemeler bunlar mı?' diye sorduktan sonra herkes malzemesini almaya başladı. Helikoptere binmeden pilotlarla tartışma oldu. Gökhan Paşa 'Ben Genelkurmay Başkanı adına buradayım. Cumhurbaşkanını alıp geleceksiniz' dedi."
 
Koordinasyonu sağlayan Şükrü Binbaşı'ya "Barbaros" ismiyle hitap edildiğini anlatan Kuzu, ifadesinde şunları söyledi:
"Şükrü Binbaşı, 'helikopterin biri havada kalacak atış edilirse karşılık verecek' dedi. Helikopter yaklaşık 100 metre mesafade indi. Duvarların arkasına saklanarak otele gelindi. Sivil vatandaşlar uzaklaştırıldı. Bir anda çatışma çıktı. Bizi yönlendiren Mehmet Üstteğmen'di. Şükrü Binbaşı 'roket atıyorum' dedi. Ancak taarruz tipi el bombası attığını gördüm. En önde Şükrü Binbaşı, İsmail Yüzbaşı, Mustafa Serdar Yüzbaşı vardı. Hepsi maskeliydi.
 
Antre gibi bir yer vardı. Oranın camını kırıp el bombası attılar. Yanımızdakiler bize 'boş durmayın sağa sola ateş edin' diyorlardı. İçerdekilerini süründürerek yanımıza getirdiler, hatta birinin başının yanında ateş ettiler. Şükrü Binbaşı 'Girin içeri ne kadar silah varsa alın gelin' dedi. Bir uzunlu namlulu silahla birkaç tabanca ve gece görüşlü dürbün aldık. Yerdeki polislerin para ve cüzdanlarını da aldı. Arazide aldığımız paranın bin 500 lira civarında olduğunu gördük. Şükrü Binbaşı 'Daha sonra helalleşiriz, ölenlere de dua edin' dedi. Sahilden yan otelin duvarından atladıktan sonra ormana girdik."
 
‘TAHMİNİM HERKES HİZMET HAREKETİNDEYDİ’
 
İsmail Yüzbaşı'nın mola yerinde "Buradaki herkes hizmet hareketinden mi?" diye sorduğunu ve kimsenin itiraz etmediğini söyleyen Kuzu, "Tahminim herkes hizmet hareketindeydi. İsmail Yüzbaşı ve Şükrü Binbaşı 'eğer yakalanırsak bizi öldürürler. her ne şekilde olursa olsun hayatta kalmalıyız. Ormanda kaldığımız zamanda ihtiyaçlarımızı ormandaki meyvelerle karşıladık. Sürekli yüksek gerilim hatlarını takip ederek yerleşim yerlerine ulaşmaya çalışıyorduk" dedi.
 
(Kaynak: Haber Türk/ NTV)