İZMİR’in Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince’deki kaçak olduğu iddia edilen yapıların yıkımı sürecinde, sorumlu gösterilen İzmir İl Genel Meclisi’nin Başkanı ve İzmir İl Encümeni, kendilerine yönelik suçlamalara yanıt verdi. Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, yıkım kararlarının yeni olmadığını, tek başına CHP’li üyeler tarafından da alınmadığını belirterek, "Bakanlık topu bize atıyor ama işin asıl çözüm yeri Ankara" dedi.

İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince Köyü’nde kaçak olarak yapıldıkları için yıkım kararı verilen, ancak son anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gönderilen yazı ile durdurulan yıkımla ilgili süreçte başta Sevan Nişanyan ve Ali Nesin tarafından ’yıkımın sorumlusu’ olarak gösterilen İzmir İl Genel Meclisi ve İzmir İl Encümeni, suçlamalara yanıt verdi.

CHP TEK SORUMLU DEĞİLMİŞ, ERKETELERİ ELE VERDİLER

İzmir İl Encümeni’nin 5 CHP’li üyesi ve CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Mumcuoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, CHP’nin yıkım kararlarını tek başına almamış olmasına rağmen, böyle gösterildiğini dile getirdi. İzmir İl Encümeni’nin, Vali Cahit Kıraç başkanlığında 5’i bürokrat, 5’i siyasetçi toplam 11 kişiden oluştuğunu belirten Değirmenci şunları söyledi:

"Encümende Vali dahil 6 tane devlet memuru vardır. Alınan bu kararların hepsi yasaldır. Kanun gereği encümende bulunan kişilerin yıkım kararlarını imzalamamak gibi bir seçenekleri yoktur. İmzalamadıkları durumda görevi kötüye kullanmaktan yargılanırlar. Kaldı ki Şirince’de yıkılma kararı kesinleşmiş 22 yapıdan 7’si geçmişte AKP ve CHP koalisyonu döneminde, 7’si AKP’nin, 8’i ise CHP’nin tek başına il encümeninde temsil edildiği dönemde karar altına alınmıştır. Görüldüğü gibi yıkım kararını tek başına CHP almamış, böyle olmasına rağmen yıkım kararını tek başına CHP aldı gibi gösterilmiştir. Bu yıkım kararlarının bazılarına yapılan itirazlar gerek idare mahkemesi gerekse Danıştay tarafından reddedilmiştir."

'BAKANLIK TOPU BİZE ATIYOR’

Kesinleşmiş yıkım kararlarını yerine getirmek üzere yapılan ihalenin ardından yıkım gerçekleşecekken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir yazı göndererek, yıkımın durdurulmasını istediğini hatırlatan Değirmenci şöyle devam etti:

"Bakanlık, koruma amaçlı imar planının uygulanmasında yaşanan sıkıntıların çözüm yollarının tartışılması gerektiği ve imar planında revizyon yapılacağı gözönünde bulundurularak yapılmasını içeren bir yazı gönderdi. Bu yazıda ne ’yıkın’ diyorlar. ne de ’yıkmayın’ diyorlar. Köyde telafisi imkansız hukuksal ve mali sorunların ortaya çıkmaması ve konunun açıklığa kavuşturulması için tekrar yazı yazdık. Bu yazının sonucunu bekliyoruz, ona göre hareket edeceğiz. İzmir İl Encümeni bu konuda görevini yaparak yıkım kararı vermiştir. Bundan sonra iş yürütmededir. Yürütmenin başı da Validir. Ayrıca konunun çözüm yeri İzmir değil Ankara’dır. Çünkü köyün koruma amaçlı imar planını yapma işi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işidir."

NİŞANYAN VE NESİN’E YANIT

CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Mumcuoğlu ise, yıkım sürecinde CHP’ye karşı yapılan saldırılara yanıt verdi. Mumcuoğlu şöyle konuştu: "Partimize yapılan tüm saldırıları reddediyorum. Bu tamamen kişisel ranta yönelik bir saldırıdır. Bu tür suçlamalarla bilgi kirliliği yaratılarak kamuoyu yanıltılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan 1/25 binlik koruma amaçlı imar planının bir bölümü bizden önceki dönemde Meclis tarafından onaylanmış, ancak bir kısmı Danıştay tarafından iptal edilmiştir. O yüzden partimize yönelik bütün eleştirileri reddediyoruz."

'IRKÇILIĞA AYIRIMCILIĞA KARŞIYIZ’

Meclis Başkanı Serdar Değirmenci ise, imara aykırı yapıları yapan ve kendilerine yönelik suçlamalarda bulunan kişinin açıklamalarını hukuk ve imar açısından değerlendirdiklerini, duygusal hareket etmediklerini dile getirerek, "Biz yasaların bize gösterdiği yolda hareket edeceğiz. Bu işi imar ve hukuk dışına çekmek Nişanyan’ın işine geliyor. Biz onun istediği yönde tartışmaya girmeyeceğiz. Biz Mustafa Kemal’in, İsmet İnönü’nün ekolünden geliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kurulurken Türk’ü, Ermeni’si, Çerkez’i birlikte hareket etmiştir. Irkçılığa, ayrımcılığa karşıyız" diye konuştu.

Hürriyet