Hakkındaki yakalama doğrultusunda Ankara'da gözaltına alınan ve İstanbul'a getirilen eski CHP Milletvekili, CHP PM üyesi Eren Erdem, davanın görüldüğü İstanbul Adliyesinde hakim karşısına çıkarıldı.

Duruşmada Eren Erdem, salonda bulunan CHP'lilere, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan için "Bu onun eseridir" diye sitemde bulundu. Savunmanın ardından mahkeme Erdem'in tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı.

İstanbul CHP Milletvekili Eren Erdem Twitter hesabından gözaltına alındığını duyurmuştu.

Gözaltı gerekçesini bilmediğini söyleyen Erdem'in yaptığı paylaşım şöyle:  "An itibariyle gözaltına alındım. Gerekçemi bilmiyorum. Polisler tarafından evimin önünden gözaltına alındım. Kamuoyunun bilgisine sunarırım."

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün Erdem hakkında Gülen yapılanmasına yardım ettiği iddiası ve 22 yıl hapis cezası istemi ile hazırlanan iddianameyi kabul etmişti.Davanın ilk duruşmasının 19 Eylül'de yapılmasını karara bağlanmıştı. Dava nedeniyle Erdem'e yurt dışı çıkış yasağı getirilmişti.

CHP'nin PM üyelerinden Necati Yılmaz, attığı bir dizi tweette ise şu açıklamalarda bulundu:

"İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Silahlı Terör Örgütü Üyeliği suçlaması ile açılan davadan verdiği yakalama kararı ile Eren Erdem şu anda Ankara Emniyeti'nde. Buradan İstanbul'a götürülecek. Şu an Namık Havutça ile yanındayız, sağlık durumu iyi.

Milletvekilliği bitti Eren Erdem Ankara'da evinin önünde gece yarısı saat 2'de gözaltına alındı. Suçlama: "Terör Örgütü Üyeliği." Susturamadıklarını suçluyorlar.

"Eren Erdem Ankara Emniyeti'nde gözaltında. Yanından yeni ayrıldık. Düşünmeden edemiyorum. Eren Erdem çalışkanlıkta mı, birikimde mi, cesarette mi, kamuoyu desteğinde mi, hangi konuda daha eksikti? Neden listelerde yer bulamayıp, dokunulmazlığı olmaksızın korunmasız bırakıldı?"

'DÜŞMAN CEZA HUKUKU'

Eren Erdem'in CHP tarafından seçimlerden önce hazırlanan milletvekili aday listelerinde adının yer almaması tartışmalara yol açmıştı..

CHP'li milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Ankara Emniyet Müdürlüğü ile konuştum. İstanbul 35. ACM'nin yakalama kararı üzerine gözaltına alınmış ve karar nedeni ile İstanbul’a götürülecek. Necati Yılmaz yanında şu anda. Yargı yurt dışı yasağından sonra anlaşılan hızla yakalama kararı vermiş. Uygulanan 'düşman ceza hukuku'" açıklamasında bulundu.

Ankara'da gözaltına alınan ve İstanbul'a getirilen eski CHP Milletvekili, CHP PM üyesi Eren Erdem, davanın görüldüğü İstanbul Adliyesinde hakim karşısına çıkarıldı.

Duruşmada Eren Erdem, salonda bulunan CHP'lilere, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan için "Bu onun eseridir" diye sitemde bulundu.

Savunmanın ardından mahkeme Erdem'in tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı.

25. ve 26. dönem İstanbul CHP Milletvekili Eren Erdem, Twitter hesabından gözaltına alındığını duyurdu. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Eren Erdem hakkında "kaçma şüphesi" bulunması nedeniyle yakalama kararı çıkarılması talebinde bulundu.

Bunun üzerine Karşı Gazetesi davasına bakan İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi de Erdem hakkında dün huzuruna getirilmesi için yakalama kararı aldı.  

CHP’li Eren Erdem hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “gizli tanığı deşifre etmek” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada yeni bir gelişme yaşandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık olarak yargılanan Erden Erdem hakkında, kaçma şüphesi nedeniyle yakalama kararı talebinde bulundu.

Talebi değerlendiren İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın talebini kabul ederek sanık Erdem hakkında yakalama kararı çıkartılmasına, sanığın İstanbul’da yakalandığı takdirde en geç 24 saat içinde mahkeme huzurunda hazır edilmesine, huzura çıkarılmadığı takdirde ise SEGBİS aracılığıyla en yakın Ağır Ceza Mahkemesine sevkinin sağlanarak mahkeme ile irtibata geçilmesine oy birliğiyle karar verdi. Bu karar doğrultusunda, sanık Erdem, Ankara’da bu sabah gözaltına alındı.

DURUŞMA BAŞLADI

Erdem, İstanbul Adliyesi’nde bulunan ve davanın görüldüğü mahkemeye getirildi. Duruşma başladı. Erdem’i Avukat Onur Cıngıl savunuyor.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da telefonla bilgi aldığı duruşmayı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski İl Başkanı Cemal Canpolat, CHP’li eski ve yeni milletvekilleri; Mahmut Tanal, Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Hilmi Yarayıcı, Sibel Özdemir, Turan Aydoğan da izledi.

TANAL İÇİN ARA VERİLDİ

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal duruşmada avukat olarak bulunuyor. Tanal duruşmada “Milletvekilliğim bitti tekrar seçildim ama mazbata almadım. Onun için mahkeme heyeti benim bu duruşmada savunma yapmam için bir ara karar alırsa burada Eren Erdem 'i savunmak istiyorum” dedim. Mahkeme heyeti bu talebi karara bağlamak için duruşmaya ara verdi.

EREN ERDEM’DEN BÜLENT TEZCAN’A TEPKİ

Duruşmaya Tanal’ın yanı sıra CHP’yi Yilmi Yarayıcı’da katıldı Eren Erdem Hilmi Yarayıcı ile konuşurken “Bülent Tezcan'a söyleyin bu onun eseridir” dedi.

ERDEM: KAÇSAM KAÇARDIM AMA BURADAYIM

"Ahmet Şık'a FETÖ'cü diyen yapı şimdi beni FETÖ'cü ilan etti. Mezhebim meşrebim uymaz. Karşı Gazetesinde FETÖ eleştirildi. Ne kaçması polis korumam var. Gizli tanık seçerken insan dikkat ederken çikolata kutusunda belge gelmemiş insan biraz zeka seviyesi olan gizli tanık seçer. İlçe başkanı ile yaptığım konuşmadaki ön kesmeği adam kesmek diye yazmışlar adamın yüzünde çizik yok. Twitter ve medya üzerinden suçlanıyorum A haberin yayınları ile dosya oluşturulmuş

Suçlu olsam kaçardım suçsuzum ve mücadeleye devam. Kaçsam kaçardım ama buradayım. İddianamede şaşırdığım nokta şu: her iddianame deliden şüpheliye gider bu dosyada şüpheliden delile gidilmiş. FETÖ'nün gazeteye tek kuruş verdiğini ispat etsinler idamımı talebi ederim.

O dönem ilanlarla ayakta durduk. Cumhuriyet Birgün biz yayın yasağını deleceğiz dedik en fazla bu suçla suçlanabilirim. Bu iddianame FETÖ ile mücadeleye zarar verir sulandırır bütün dünya dalga geçer. Namusumu ortaya koyarak söylüyorum gitsem giderdim CHP PM yesiyim nereye gideceğim? İddianame çürük. İçinde ayçiçeği var kabak çekirdeği var. En fazla Cumhurbaşkanına hakaretten ceza alırım. Milletvekilliğimin düştüğü hafta tutuklanmam adalete zarar verir. Ben suçlanıyorsam Hakan Fidan da suçlanmalı. Suçum 17- 25’te haber yapmak. İddianamede gazete FETÖ matbaasında basıldı dediler. Benim üzerimden CHP yıpratmaktadır. Aydınlık da aynı matbaada basıldı. Bu devir benim gibi muhalif kişileri hedef gösterip korku imparatorluğu yaratıyorlar. Siyasette hep 6. viteste gittim. Eleştiri dozajımı düşürmedim düşürmem. Çoluğu çocuğu olan namuslu biriyim."

TUTUKLANDI

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kısa aranın ardından Eren Erdem 'in tutuklanmasına karar verdi.

"BODRUM'DA EVE GİDİYORDUM"

Erdem savunmasına şöyle devam etti: "Bordum'da eve gidiyordum. Desinler ki tek belge var telefon görüşmesi var beni tecrite atsınlar. Çikolata kutusu delili ile tutuklama mı yapacaksınız. Bu siyasi dava olmasa eve giderken alınmazdım, Bodrumda tekneye değil eve gidiyordum. Temelsiz bir iddianame söz konusu" dedi.

22 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Eren Erdem hakkında, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir dönem genel yayın yönetmenliğini yaptığı Karşı Gazetesi'ndeki çalışmaları nedeniyle dava açılmıştı. Erdem hakkında "Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Gizli tanığı deşifre etmek" ve "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis isteniyor. Erdem hakkında açılan davanın ilk duruşmasının 19 Eylül'de saat 10.00'da yapılmasına karar verilmişti.