Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), hafta sonu gerçekleştirilen 36’ıncı Olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçildi.

Genel başkanlık seçimi kadar Parti Meclisi’ne (PM) kimlerin gireceği de merak konusuydu.

Duvar’da Vecdi Erbay’ın haberine göre, CHP Kurultayı’nda Kürt illerinden hiç bir isim PM’ye seçilemedi.

CHP Urfa İl Başkanı Azizi Aydınlık’ın kızı Erbil Aydınlık kadın kotasından PM’ye girebildi. Ancak psikolog olan ve İstanbul’da yaşayan Erbil Aydınlık’ın PM’ye girmesi, bölgede siyaset yapan CHP’lileri tatmin etmemiş görünüyor.

DİYARBAKIR’DA YILLARDIR SİYASET YAPAN DOĞRU SEÇİLEMEDİ

Diyarbakır’da CHP içinde yıllardır siyaset yapan Şerif Doğru da CHP PM’ye aday isimlerdendi. Ancak Doğru, delegeler tarafından seçilmedi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Doğru, kendisinin seçilmemesinden çok, bölgeden hiçbir ismin PM’ye seçilmemesinden üzüntü duyduğunu dile getirdi.

“Delegeler seçimini yaptı” diyen Doğru, “Bölgeden hiç kimse PM’ye giremedi. Bu CHP’nin bölgeye yaklaşımını gösteriyor” dedi. Bölgenin sorunlarını en iyi bölgede siyaset yapanların bildiğine dikkat çeken Doğru, “Bölgede CHP’nin milletvekili yok, belediye başkanı yok, şimdi PM’de de temsilcisi yok. Bölgeden en az 4-5 kişi olmalıydı PM’de. Doğu ve Güneydoğu’dan PM’de kimsenin olmaması bir boşluk olmasına neden olacak” tespitinde bulundu.

SEZGİN TANRIKULU’NUN SEÇİLEMEMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ’

Şerif Doğru, Diyarbakır Barosu’nun eski başkanlarından CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun PM’ye seçilememesine de üzüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Sezgin bey İstanbul milletvekili olmasına rağmen Kürt meselesini çeşitli platformlara taşıyan ve tartışan birdir. Aynı zamanda insan hakları alanında verdiği mücadele ile biliniyor. Anahtar listede yer almasına rağmen PM’ye seçilmemesi düşündürücüdür.”

‘KIZIMIN SEÇİLDİĞİNİ TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİM’

CHP Urfa İl Başkanı Aziz Aydınlık ise kızı Erbil Aydınlık’ın PM’ye seçildiğini televizyondan öğrendiğini belirterek şunları söyledi: “Yıllardır CHP için çalışıyorum, kızım Erbil de Gençlik Kolları içinde yetişti. Aslında PM için ben aday olacaktım ancak Genel Başkanımız Erbil’in aday olmasını tercih etti. Kadın kotasından PM’ye seçildiğini sabah televizyondan öğrendim. Bölgeyi çok iyi biliyor ve PM’de partiye en iyi şekilde hizmet edeceğine inanıyorum.”

Aydınlık, bölgeden başka kimsenin PM’ye seçilmemesini ise “delegelerin takdiri” olarak değerlendirdi. “Keşke başka adaylar da seçilebilseydi” diyen Aydınlık, “Çünkü bölgeyi iyi bilen siyasetçilerin PM’de olması önemlidir. Sezgin Tanrıkulu’nun seçilememiş olması da elbette delegelerin tercihidir” şeklinde konuştu.

‘YÖNETİCİLER SEZGİN BEYİ YETERİNCE DESTEKLEMEDİ’

CHP Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar da bölgeden kimsenin PM’ye girmemesini ‘eksiklik’ olarak değerlendirdi. Yaşar, bölge halkını tanımayan, sorunlarını bilmeyen siyasetçilerin verimli politikalar üretemeyeceğine dikkat çekti.

Sezgin Tanrıkulu’nun seçilmemiş olmasını da eleştiren Hüseyin Yaşar, “Biz Sezgin beyi destekledik. Ancak görünen o ki yöneticiler onu yeterince desteklemedi. Sezgin beyi, Bilim ve Kültür Platformu içinde gösterselerdi onu korumaya almış olacaklardı. Ama bunu yapmadılar” dedi.

CHP’nin Kürt meselesine yaklaşımını, “Roboski ile ilgili açıklama yaptığım için parti içinde cezalandırıldım. Silvan ile ilgili açıklama yaptıktan sonra PM’ye seçilmedim” diyerek eleştiren Yaşar, “Oysa partinin dengeleri koruması lazım. Bölgeden oy almak istiyorsan bölgede siyaset yapan insanları dinlemen lazım. Şimdi bölgeden kimse PM’ye giremediyse yöneticiler düşünsün” ifadelerini kullandı.

‘GENEL BAŞKANA ULAŞAMIYORSAM BURADA BİR SORUN VAR DEMEKTİR’

CHP Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan daha önce iki dönem milletvekilliği yapan bir isim. Bölgeden siyasetçilerin PM’ye girmemesini eleştiren Duyan, “Erbil Aydınlık İstanbul’da yaşıyor. Bölgeden bazı isimler PM’ye seçildi ancak onlar da 40 yıldır Ankara ve İstanbul’da yaşıyorlar. Bunlar için bölgeden PM’ye girdiler demek yanlış” dedi.

Bu şekilde bölgeden oy almanın zor olduğunu belirten Duyan, “Biz elbette çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ama kurultayda ortaya çıkan sonucu Genel Merkez’deki yöneticiler düşünsün” dedi. Genel Merkez’in tutumu nedeniyle siyasetten uzaklaştıklarını söyleyen Duyan, eleştirilerini şöyle dile getirdi: “Ben iki dönem milletvekilliği yaptım ve şimdi de partinin il başkanıyım. Eğer Genel Başkan’a ulaşamıyorsam burada bir sorun var demektir. Bizim görüşlerimiz alınmadı ve böyle bir sonuç çıktığı için elbette hiç memnun değilim. PM’de bölgeyi temsil edecek, bölge adına söz alacak hiç kimse yok.”

Oyunu Kemal Kılıçdaroğlu’na verdiğini belirten CHP Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan, bölgeden kimsenin PM’de yer alamaması ile ilgili olarak, “Takdir Genel Başkan’ındır. Sonuçlara bakınca CHP’de aynı tas aynı hamam durumu görülüyor. Aynı ekip değil midir seçimleri kazanamayan? Artık bunun günahı da sevabı da Genel Başkan’ındır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Duvar