Son günlerde yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin yarattığı acı nedeniyle BDP’nin 3 günlük yas ilan etmesi üzerine Diyarbakır CHP de insani bir tavırla, halkın kararına saygı gösterip kendilerinin de seçim bürolarını açmayacaklarını söylemişti.

AKP’liler ve AKP yanlısı yayın yapan medya kuruluşları bu tutumu desteklemek yerine CHP’ye buradan vurmaya çalışınca CHP’den çark eden açıklamaların gelmesi gecikmedi.

Sürekli ‘geleneklerden, teamüllerden, ahlaktan’ bahseden siyasetçilerin, fikren benimsemedikleri insanların bile acıları karşısında saygılı olmak gerektiğini bilmeleri gerekirdi. Gencecik evlatlarını kaybetmiş ailelerin, çocuklarının cesetlerini ölümü göze alıp sınırları aşarak dağlardan toplayıp gelen insanların acılarına empati yapmayı bile beceremeyen, buradan siyasi hesaplar yapan AKP, MHP ve CHP’nin bu noktada buluşması şaşırtıcı olmadı.

AKP yanlısı yayınlardan en demokrat, en liberal, en özgürlükçü geçinen Yeni Şafak gazetesi bile Diyarbakır CHP’nin ilk defa böyle bir insani tavır göstermesini desteklemek yerine haberi şu şekilde verdi:

 “CHP BDP'nin kepenk kararına uydu

Diyarbakır'da CHP-BDP ittifakı

Referandum sürecinde Anayasa değişikliğine karşı ittifak yapan CHP ve BDP, hafta sonunda Şırnak'ın Uludere ilçesinde öldürülen 12 teröristin yasını tutma konusunda da birleşti. CHP'nin Diyarbakır'daki 1. sıra milletvekili adayı eski Devlet Bakanı Salih Sümer'in çalışmalarını yürüttüğü seçim bürosu dün kepenk kapattı. Sümer ve partinin Diyarbakır İl Başkanı Muzaffer Değer, kepenk kapatanların kararına saygı göstermek için seçim bürosunu açmadıklarını söyledi. (Yeni Şafak)”

VE... CHP’DEN ÇARK EDEN AÇIKLAMALAR

“CHP, PKK için yas tutmaz”

CHP Genel Başkan Yardımcıları, CHP’nin seçim bürosunun BDP’nin ilan ettiği yas nedeniyle kapatıldığı iddialarına ateş püskürdü.

Gürsel Tekin Siyasi partilerin seçim güvenliğini, güvenlik görevlilerinin alması gerekir. Devlet kendi güvenliğini alamamışsa, partilerin seçim bürolarının güvenliğini alabilir mi? Arkadaşlarımız, güvenlikten kaynaklı kapattı. Siz, ‘Bu ülkenin başbakanı Hakkâri programını niye iptal etti’ diye soracaksınız. Bu ülkenin başbakanı, kendine güvenip oraya gidemiyorsa, partiler çalışabilir mi?

Sezgin Tanrıkulu Diyarbakır’da dün (önceki gün) itibarıyla her taraf ama her taraf, neredeyse karakollar bile kepenk indirmiştir. AKP, ilk önce kendi seçim bürolarının güvenliğini sağlasın, karakolların ve bankaların güvenliğini sağlasın, yapması gereken budur. Bunun üzerinden CHP’yi vurmaya çalışmak ahlaksızlıktır. AKP’nin yaptığı da budur, ahlaksızlıktır.

Süheyl Batum CHP, PKK için yas tutmaz. Bu, bir amaçla çıkartılmış bir propagandadır. Gerçek şudur, her taraf kapalı olduğu için seçim bürosunu açmanın da anlamsız olduğunu düşündüğü için o da kapatmıştır.