Ankara Barosu'na kayıtlı avukat Dilek Kumcu hayatını kaybetti.

CHP TBMM Grup Danışmanı olan Kumcu, çocuk hakları üzerine de çalışmalar yapıyordu. Kumcu'nun cenazesi bugün saat 16:00’de Karşıyaka Mezarlığı Camii'nden kaldırılarak Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

37 yaşındaki Kumcu'nun vefatının ardından Twitter'da birçok mesaj paylaşıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizer Biçer Karaca, "Sevgili Dilek neden öldü diye soran arkadaşlar. #kistikfibrozis hastasıydı. İlacına, sağlık hakkına, yaşam hakkına ulaşmak için adalet ararken kaybettik. Mahkeme kararı ile ilacına ulaştığında çok geç kalınmıştı. Eğer ilacı sadece 1 ay önce getirilseydi Dilek bugün yaşıyordu" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "TBMM Grup Danışmanımız aynı zamanda meslektaşım olan İnsan Hakları Savunucusu Dilek Kumcu'yu kaybettik. Çok üzgünüm. Ailesinin, yakınlarının, partimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Çocuk Hakları Merkezi'nden de, "Yol arkadaşımız, dostumuz Dilek Kumcu'yu kaybettiğimiz için çok üzgünüz. Çocuk hukukunda ne çok şey öğrendik ondan, ne çok birlikte çabaladık. Güldük, ağladık. Daha yapacaklarımız vardı #GündemÇocuk'ta başlayan ortak yolumuz ÇHM'de devam ediyordu. Başımız sağolsun, anısı hep bizle" denildi.

KUMCU UZUN YILLARDIR NADİR HASTALIKLA MÜCADELE EDİYORDU

Dilek Kumcu, doğumdan itibaren solunum sistemi, sindirim sistemi ve üreme sistemini etkileyen nadir hastalıklar arasında yer alan “Kistik fibrozis”in tedavisi için uzun süredir mücadele ediyordu. Hastalığın tedavisi kapsamında Türkiye’de SGK’nın ödeme listesinde bulunmayan ilaç için Kumcu’nun uzun süredir hukuki mücadele verdiğini belirten çalışma arkadaşlarından Özlem Özmen, Kumcu’nun yaşadıklarına dair şunları söyledi:

“Dilek çocukluğundan bu yana kistik fibrozis hastası. Uzun yıllardır bununla mücadele ediyor. Bu hastalık nadir hastalıklar grubunda. Dilek Avrupa’da bu hastalığın görüldüğü çok az sayıda kişiden biriydi. Bir bozuk gen nedeniyle akciğerleri alışılmış bir şekilde çalışmıyor ve vücudunun savunma sistemi hep çok düşüktü. Örneğin grip bizi üç gün yatırıyorsa onu üç hafta hastanede yatırıyordu. Son zamanlarda hep özel oksijen makinasıyla nefes alabiliyordu. Uygun gen bulunursa o bozuk genin yerine konularak hastanın ömrünü en az beş ile 10 yıl arasında uzatacak yurt dışından gelen ilaçlar vardı. Dilek’in genine uygun ilaç yurt dışında bulundu. Milyon liralarca tutarındaki bu ilaç SGK’nın ödeme kapsamında değil. Getirtilebilmesi için Dilek dava açtı ve mahkemenin ara kararıyla ilaçlar temin edildi. İlaçlar normal şartlarda 2 haftada gelir derken gecikti ve geçen hafta cuma günü geldi. Dilek oksijen seviyesi düşük olduğu için, hastaneye yattığı için bu pazartesi ilaca başlasalar da bu süreçte entübe edildi ve ilaçlar kullanılamadı. İlaçlar üç beş ay önce gelseydi belki de hastaneye düşmeyecekti. Düşse de gen tedavisine başlanmış olduğu için vücut direnci düşük olmayacak ve böyle bir sonuçla büyük oranda karşılaşmayacaktık.”

CHP’Lİ KARACA: SOSYAL DEVLET OLMANIN GEREĞİ YERİNE GETİRİLMELİDİR

Dilek Kumcu’nun sağlık hakkına erişebilmek için mahkemelere başvurmak zorunda kaldığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise, “Dilek mahkeme ara kararıyla ilacın kendisine getirilmesi hakkını kazandı ama maalesef o ilaç çok geç geldi” dedi.

Dilek Kumcu ve benzer nadir hastalıkları yaşayan tüm insanların mahkeme ara kararlarına ihtiyaç duymadan bu ilaçlara erişmesi gerektiğini ifade eden Karaca, “Sosyal devlet demek, yurttaşlarının başta yaşam hakkını sağlamak ve yaşam hakkına ulaşmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması demektir. Nadir hastalık yaşayan ve mutasyon ilaçları SGK tarafından karşılanmayan ve nadir hastalıklarla mücadele eden tüm ailelere sosyal devlet olmanın gereği yerine getirilmelidir. Yurt dışından getirilecek ilaçların bir an önce ödeme kapsamına alınarak ailelerin ilaçlara kolay ulaşması sağlanmalıdır” diye konuştu.