CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği karar sonrası yaptığı açıklama nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Tanal, "Cumhurbaşkanı bu şekilde 105. Madde kapsamındaki dokunulmazlıktan yararlanamaz. AYM'nin karşısına dikilmek, kararına karşı gelmek Türk milletine karşı gelme anlamına da gelir" dedi.

Tanal, suç duyurusunda bulunduktan sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Anayasa Mahkemesi'nin karşısına dikilmek, kararına karşı gelmek Türk milletine karşı gelme anlamına da gelir bu kabul edilebilir bir durum değil. Sayın Cumhurbaşkanı bu tür açıklamaları Anayasa dışına çıkarak hukuki meşruluğunu kaybetmiştir. Cumhurbaşkanı diğer kamu organları gibi Anayasa ile bağlıdır. Anayasa'nın üzerinde olan bir kişi değildir."

Tanal şöyle devam etti; "Vatandaşlarımızın aklına şu da gelebilir, Cumhurbaşkanı Anayasa'nın 105. Maddesi uyarınca vatana ihanet dışında yargılanamaz akla gelebilir. Cumhurbaşkanları yaptıkları iş ve işlerle, görevleri ile bağlantılı olarak Anayasa'da bir hüküm vardır. Cumhurbaşkanı belindeki silahı çekip birini öldürse nasıl orada yargılanıyorsa, bu şekilde yargıyı itibarsızlaştırma, mahkeme kararlarını tanımama, adil yargılamayı etkileme suçlarından dolayı da soruşturma, davalar açılabilir, yargılanabilir. 105. Madde kapsamındaki dokunulmazlıktan yararlanamaz."