CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İstanbul Milletvekili Melda Onur ve Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, açlık grevi yapan tutuklularla yaptıkları görüşmeye ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

BÜYÜK BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR, NEDENİ DE BAŞBAKAN VE HÜKÜMETİ

Toplantıda konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 ayrı cezaevinde açlık grevi yapan 50 tutuklu ile görüştüklerini belirtti. Ağbaba, 51. gününde olan açlık grevlerini başından beri takip ettiklerini belirterek, bu konuda büyük bir bilgi kirliliği yaşandığını ve bunun kaynağının da Başbakan ve hükümet üyeleri olduğunun altını çizdi.

“Başbakanın yalnızca bir kişinin ölüm orucunda olduğu yönündeki beyanları gerçeği yansıtmamaktadır” diyen Ağbaba, “Hükümet açlık grevi eylemleri karşısında ‘deve kuşu pozisyonu’ almıştır. Bu yanlıştır, bu yanlışın bedeli genç hayatlar olmamalıdır. Bu eylemi görmezden gelen zihniyet sorgulanmaya muhtaçtır” dedi.

"Bu sorunun çözülmesi için atılacak ilk adımın gerçekçi olmak ve bilgi kirliliğinden kurtulmak" olduğunu belirten Ağbaba, “Bu ülkeye 100’den fazla ölüyü, 600’den fazla engelliyi geride bırakan bir 19 Aralık daha yaşatılmamalıdır. İnsan canı ve bedeni hiçbir pazarlığın konusu edilemez. Biz CHP olarak adı, sıfatı, cezası ne olursa olsun herkese hukukun eşit şekilde uygulanmasını savunuyoruz” dedi.

'EYLEMCİLERİN YİYİP İÇTİKLER YALAN, HİÇBİR ŞEY VERİLMİYOR'

Ağbaba, 58 farklı cezaevinde 658 tutsağın açlık grevi eylemini sürdürüldüğünü belirterek, eylemcilerin iaşe bedelinin bakanlık tarafından kesildiğini ve açlık grevi süresince eylemcilere hiçbir şey verilmediğini dile getirdi. Yaptıkları inceleme ve görüşmeler sonucunda ziyaret edilen açlık grevi eylemcilerinin “yiyip içtikleri” yönünde bir bulguya rastlanmadığını belirten Ağbaba, hiçbir eylemcinin de eyleme zorlandıklarını ve tehdit edildiğini söylemediğini kaydetti.

'EYLEMCİLERDE CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİ VAR'

Aynı zamanda hekim doktor olan Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ise, eylemcilerde gözlemlediği ciddi sağlık problemleri hakkında bilgi vererek, “Siyasi talepleri ne olursa olsun, parti olarak olayın insani, psikolojik ve sosyolojik boyutunu ön plana alıyoruz. Başbakanın bunları aşağılamasını yadırgıyoruz. Özellikle Başbakanın Almanlara ‘1 kişi var’ deyip de bugün TBMM insan Hakları Komisyonunun Bolu Cezaevine gitmesi yalanın ortaya çıktığının belirgin bir göstergesidir” dedi.

'BİRAZ VİCDANLI, AKILLI OLAN İNSANLARIN ÖLMEYE BAŞLADIĞINI GÖRÜR'

Ağbaba'nın ardından konuşan, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Siyasi fikirlerini benimsemeseniz bile bu insanların ölmekte olduğunu görmek için hekim olaya gerek yok. Biraz vicdanlı, akıllı, gözlemci insan bu insanın artık ölmeye başladığını görür, anlar” dedi.

Bu insanların bedenlerini neden ölüme yatırdıklarının hükümet tarafından sorgulanması gerektiğini ifade eden Atıcı, “Böyle olması gerekirken tam tersi Başbakan ‘bunlar yiyip içiyorlar’ gibi bir açıklamayla bu eylemi ve eylemecileri aşağılamıştır; bu siyaseten de insani olarak da kabul edilemez. Bu insanlar Başbakanın bu söylemi üzerine daha da bilenmiş ve kesinlikle ölüme kendilerini yatırmış insanlar haline gelmiştir. Bunun da sorumlusu başbakandır” diye kaydetti.

'İKİNCİ 19 ARALIK YAŞARIZ'

Atıcı'nın ardından konuşan, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, bu konuda iktidar partisinin “peki ne yapalım” diyebileceğini belirterek, “Şunu yapacaksınız; ortalığı germeyeceksiniz. Bu insanların duruşuna saygı göstereceksiniz ve sorunlarına çözüm bulmak için adıma atacaksınız. Ortalığı gererek ikinci bir 19 Aralık yaşarız” dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Ağbaba, açlık grevi yapanların İmralı ile ilgili taleplerinin hatırlatılması ve bu konuda ne yapılması gerektiğine ilişkin bir soru üzerine, “Bu işi germeden, onları aşağılamadan, ‘bu aşağılama sonucunda Bolu’daki mahkumlar doktor kontrolünü artık kabul etmiyorlar’ çünkü, germeden hükümetin el atması gerekiyor. Yani hükümetin bu konuda mahkumlarla en azından görüşmesi ve bir irade ortaya koyması gerekiyor” diye konuştu. (yüksekovahaber)