AKP, İstanbul İl Birleştirme Tutanağı tutulmadan seçimlerin yenilenmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itiraz başvurusunda bulundu.

CHP’liler bu itirazın zaman yönünden hatalı olduğunu ve reddedilmesi gerektiğini öne sürdü.

‘1 NİSAN’A İTİRAZSA GEÇ KALDI’

AK Parti’nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için yaptığı başvuruyu değerlendiren Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi, Ankara Milletvekili Murat Emir şunları söyledi:

“İlk birleştirme tutanakları 1 Nisan’da tutuldu. İtirazlar ondan sonra başladı. Olağanüstü itiraz süresi de başladı. Çünkü bir tutanak vardı. Ona 8 gün içinde itiraz yapılabilirdi. Eğer buna dayanılıyorsa onun süresi bitti. Ama başvuru maddi itirazlar ve yeniden sayım bittikten sonra ortaya çıkacak birleştirme tutanağına itiraz içinse henüz o tutanak tutulmadı. Maltepe’de şu an itibariyle 54 sandığın sayılması bekleniyor. Son tutanak henüz ortaya çıkmadı.”

BAŞVURU YOK HÜKMÜNDE, MAZBATAYA ENGEL DEĞİL

Maltepe sayımı tamamlandıktan sonra birleştirme tutanağının ortaya çıkacağını söyleyen CHP’li Emir şöyle devam etti:

“Çıkacak tutanağa baktığımızda yasamız gereği Ekrem İmamoğlu belediye başkanıdır. Çünkü yasada birleştirme tutanağı ortaya çıktığında çok oy almış kişi belediye başkanı seçilmiş olur diyor. Orada mazbata verilmesi, düzenlenmesi diye de bir şey yok. Mazbata düzenlenmesi idare hukuku açısından açıklayıcı işlemdir. Bir kişinin belediye başkanı olup olmadığını gösteren belgedir. Oysa kurucu işlem, bir kişiyi belediye başkanı yapan işlem birleştirme tutanağında çok oy almasıdır. Bu tutanak tutulmadan da olağanüstü itiraz yolu söz konusu değildir. Sonuç olarak 1 Nisan’daki tutanağa itiraz ise geç kalmıştır, Maltepe sayımı tamamlandıktan sonra tutulacak tutanak içinse erken yapılmış bir başvurudur. Şu haliyle işleme konulmaması gerekir.”

Emir, “Bu itiraz başvurusu mazbatanın verilmesine engel olur mu?” sorusuna, “Engelleyemez. Çünkü bu başvuru şu an yok hükmündedir. Süresi içinde verilmemiştir ” yanıtı verdi.

CHP istanbul Milletvekili Mahmut Tanal da AK Parti’nin olağanüstü itirazının süresinde yapılmadığını savunarak, reddedilmesi gerektiğini söyledi. Tanal sosyal medya hesabından “AKP’nin bugünkü olağanüstü itirazı süresinde değildir, hukuk kırıntısı varsa süre yönünden itirazın reddi gerekmektedir” diye yazdı.