CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Dersim katliamının 83. yılında verdiği kanun teklifiyle arşivlerin açılması çağrısında bulundu.

1937 ve 1938 yıllarında Dersim’e yönelik sürdürülen “Tunceli Harekâtları” nedeniyle on binlerce insanın öldüğünü ve zorunlu göçe tabi tutulduğunu hatırlatan Tanrıkulu, yaşananların hâlâ tartışılmaya devam ettiğine dikkat çekti.  

Tanrıkulu “Dersim’de 1926’lardan 1940’lara kadar neler yaşandığının, Devletin bu konuda nasıl bir strateji izlediğinin, yaşananların boyutlarının neler olduğunun anlaşılabilmesi için başta Cumhurbaşkanlığı ve devletin diğer tüm birimlerinde bulunan bu olaya ilişkin tüm bilgi ve belgelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde toplanmasını ve buradan da yerli ve yabancı tüm araştırmacıların hizmetine sunulmasını gerekli olduğuna inanmaktayız” dedi.

Tanrıkulu, teklifin gerekçesinde de şöyle dedi:

“Dersim’de uygulanan askerî harekâtların genel çerçevesi bilinmekle birlikte, bu konudaki temel belgelere erişim hâlâ çeşitli engellere takılmaktadır. Her ne kadar birtakım sözlü tarih çalışmaları neticesinde Dersim’deki askerî operasyonların yarattığı travma bilinse de, Devletin bu konudaki temel belgelerine erişim, hadisenin tanımlanması bakımından elzem görünmektedir.”