CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel'in başkanlığındaki CHP Bilim Platformu, Suriyeli göçmenlerle ilgili “Sarayın Yanlış Göçmen Politikasının Faturasını Vatandaş Ödüyor” başlıklı bir politika notu hazırlandı. 

Politika notunda AKP’nin yanlış göçmen politikalarının, Türkiye’deki eğitim, istihdam ve kültürel uyum sorunlarını içinden çıkılmaz bir noktaya sürüklediği belirtildi. 

Politika notunda yer alan tespitlerden öne çıkanlar şöyle:

-Türkiye’de Suriyeli sığınmacı sayısı 4 milyona yaklaştı. Türkiye’de doğan Suriyeli sayısı yaklaşık 406 bin. Suriyeli sığınmacıların yüzde 96’sından fazlası kampların dışında yaşıyor. En fazla Suriyeli mültecilerin bulunduğu iller sırasıyla İstanbul (560 bin), Urfa (452 bin), Hatay (440 bin) ve Antep (427 bin). 

YALNIZCA YÜZDE 1,25’İ KAYITLI ÇALIŞIYOR

-Türkiye’de 15-65 yaş aralığında 2 milyon 184 bin Suriyeli mülteci bulunurken, bunlardan yalnızca yüzde 1,25’i kayıtlı çalışıyor. 1 milyonun üzerinde Suriyelinin kayıt dışı çalıştırıldığı tahmin ediliyor. Kayıt dışı ekonomi büyüdü, iş ve işçi güvenliğinin yok sayıldığı çalışma ortamları yeniden diriltildi. 

-Suriyeli sığınmacılar ucuz iş gücü rezervi olarak görülüyor, merdiven altı işletmelerde düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Bu durum haksız rekabete yol açarken, çalışma barışını tehdit ediyor. 

ÇOCUKLARIN NEREDEYSE YARISI EĞİTİM GÖREMİYOR

-Eğitim çağında yaklaşık 1 milyon 170 bin Suriyeli çocuk ve genç bulunuyor. Ancak sadece 645 bini eğitim görüyor. 

SAYDAMLIK YOK DENETİMSİZLİK ÇOK

-Suriyeli sığınmacılar için ülkemizin harcadığı ı ileri sürülen kaynaklar konusunda ilk günden bu yana şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri göz ardı edilmiştir. ABD Uluslararası Yardım Ajansı (USAID), 2016 yılında “yolsuzluk” yapıldığı iddiaları üzerine, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yaptığı tüm yardımları askıya almıştır. Avrupa Birliği Sayıştayı uzmanları da 2018’de açıkladıkları raporda Türkiye’ye Suriyeliler için tahsis edilen 1,1 milyar Euro’nun nereye harcandığının belli olmadığını belirtmişlerdir.

TÜRKİYE SIĞINMACI KAMPINA DÖNÜŞTÜ

AKP’nin mülteci politikasını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Açıkel, “AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle Türkiye’nin Avrupa’nın kapısında sığınmacıların sorunlarını çözemeyen dev bir sığınmacı kampına dönüştüğünü” belirtti. 

“AKP, son 5-6 yılda Suriyeli sığınmacılara 35 milyar dolar, yani yaklaşık 190 milyar TL harcadığını ileri sürmüştür” diyen Açıkel, bu kamu kaynağının denetimden ve şeffaflıktan uzak bir biçimde harcandığını ifade etti.

Açıkel, “AKP, Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına sürükleyerek, sadece milyarlarca dolarlık kayıplara neden olmamış, aynı şekilde Türkiye sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan sürdürülmesi imkânsız olan bir açmazla karşı karşıya bırakmıştır” dedi, önümüzdeki günlerde Suriyeli sığınmacıların durumuna dair de politika notu yayınlayacaklarını söyledi.