49. gününe giren açlık grevlerine dikkat çekmek isteyen akademisyenler uluslararası bir imza kampanyası başlattı. Hükümete mahkumların talepleriyle ilgili yapıcı diyalog çağrısında bulunan akademisyenler, taleplerin temel insan haklarına dayandığını belirtti.

İngilizce yayımlanan metni; Avrupa, ABD ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde, özellikle akademik çevrelerden büyük ilgi ve destek gördü. Bazı ünlü katılımcılar, imzalarıyla birlikte destek mesajları da gönderiyorlar.

Açlık grevlerinde girilen kritik aşamadan sonra ortaya çıkabilecek bir insanlık trajedisinden Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı'nın şahsen sorumlu olacağının vurgulandığı metinde, hükümetin açlık grevlerine zorla müdahale tartışmalarının son derece tehlikeli bulunduğu ifade ediliyor.

Ayrıca kampanya katılımcıları, 2000'deki gibi bir müdahalenin geride tamiri imkansız tahribatlar bırakacağı, Kürt sorununun barışçıl çözümü için zaten son derece zayıf olan demokratik ortamın tamamen ortadan kaldıracağı uyarısını yapıyor.

Prof. Dr. Büşra Ersanlı, "açlık grevindeki tutukluların birçoğu arkadaşım ve talepleri meşru" derken,  Columbia Üniversitesi'nden kampanyaya katılan Prof. Dr. Michael Taussig, imzasıyla birlikte, "Lütfen bu cesur tutukluların sağlık ve refahı için derhal harekete geçiniz" notunu düştü. Feminist teorinin önemli temsilcilerinden Prof. Dr. Judith Butler, Türkiye hükümetinin yaşadıkları adaletsizliği hayatlarını tehlikeye atarak teşhir eden tutuklularla ciddi şekilde diyaloga girmesi gerektiğini belirtirken Noam Chomsky ise "En temel insanlık bu tutukluların diyalog için her şeyi göze alarak yükselttikleri haklı çağrıya hızla ve uygun bir şekilde cevap verilmesini gerektirir" dedi.

Kampanyaya http://www.change.org/petitions/hunger-strikers-in-turkish-prisons-engage-in-constructive-dialogue-with-prisoners# adresinden ulaşılabiliniyor.