Uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Ermeni gazeteci Hrant Dink'in ölümünün 6. yılı dolayısıyla Agos gazetesi önünde anma töreni düzenlendi.

Cinayetin işlendiği ilk günden itibaren Hrant Dink için eylemler yapan “Hrant'ın Arkadaşları”, bu yıl da “Ahparig”lerini (kardeş) unutmadı.

Bu yıl düzenlenen etkinliklerin ana teması, “Buradayız Ahparig” (Buradayız Kardeşim) oldu.

CUMARTESİ ANNELERİ DE YÜRÜDÜ

Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, oğlu Arat Dink, kardeşi Orhan Dink, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, Beşiktaş’ın ''Çarşı'' taraftar grubu üyeleri ve Cumartesi Anneleri'nin de aralarında bulunduğu kalabalık grup Şişli Meydanı’nda bir araya geldi.

Yağan şiddetli yağmura rağmen grup, ''Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz'' yazılı pankart açarak, başta “Hrant için, Adalet İçin” olmak üzere çeşitli Türkçe ve Ermenice sloganlar eşliğinde Agos gazetesinin önüne kadar yürüdü.

AYNI SAATTE SAYGI DURUŞU

Öldürüldüğü yere Hrant Dink'in fotoğraflarının bulunduğu dövizler, kırmızı karanfiller ve mumlar bırakılırken, gazetenin bulunduğu Sebat Apartmanı'na da ''Buradayız Ahparig'' yazılı pankart asıldı.

Suikaste uğradığı saat olan 15.05’te Hrant Dink için saygı duruşunda bulunuldu. Dink'in kendi sesinden nasıl tehditler aldığı da dinletildi.

‘ACIMIZLA, ONURUMUZLA BURADAYIZ’

Anma töreninde konuşan Dink'in eşi Rakel Dink, özlem dolu ama kararlılıkla, Hrant Dink'in vurulduğu yerde 6. yılda da birlikte olduklarını söyledi.

Dink, “Sevgili dostlar; canımın içini, sevgilimi, ‘çutag’ımı öldürtmek, düşünme ve algı yoksunluğunun ispatı değil mi?” diye konuştu.

Rakel Dink, şöyle devam etti:

''Ümitle, imanla, şevkle buradayız, birlikteyiz. Ey Türkiye'nin güzel insanları, sevgili gençler, anneler, babalar, kardeşler... Türkiye'nin sevgili vatandaşları, sağdakimize, soldakimize rahatsızlık vermeden, ötekileştirmeden, ayrımcılık, ırkçılık etmeden buradayız. Adalet borcumuzu, sevgimizi, umudumuzu hatırlayarak buradayız. Yataklarında sevgililerinin ellerini tutarak ölme fırsatı ellerinden alınanların anısına buradayız. Acımızla, onurumuzla buradayız. Doğruluk ve adalet için buradayız. Birbirimize hikayelerimizi anlatmak, anlamak için buradayız. Hepiniz hoş geldiniz.''

Hrant Dink’in eşi, anma törenine gelenlere de teşekkür etti.

CHOMSKY: İZİNDEN GİDERSEK ANLAYABİLİRİZ

Boğaziçi Üniversitesi'nce düzenlenen ''2013 Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü'' konferansına katılan ABD’li ünlü dilbilimci ve düşünür Prof. Dr. Noam Chomsky de bu ilham verici kalabalıktan çok etkilendiğini ve kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Hrant Dink’i anlamanın en iyi yolunun onun izinden gitmek olduğunu vurgulayan Chomsky, ''Kendisini öldürüldüğü yerde anmak için gelen bu kalabalık, hayatını verdiği amaçlar uğruna onun izinden gitmeye söz verdiğimizin ve başarılı olacağımızın göstergesidir. Onu en iyi ancak bu şekilde anabiliriz'' diye konuştu.

AVUKAT ÇETİN: CİNAYET AYDINLANACAK

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin de ''Gerçekten umutluyum. Umudumu biraz da bu kitlenin kararlılığına borçluyum. İnanıyorum ki bu cinayetin arkası aydınlanacak. Bunu kimse engelleyemez'' dedi.

BİBER GAZLI MÜDAHALE

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı ve Vali Konağı Caddesi girişinden Şişli Meydan'a kadar trafiğe kapattığı Halaskargazi Caddesi, anmanın ardından tekrar açıldı.

Öte yandan, anmaya katılan kalabalık dağıldığı sırada Osmanbey'de polis ile bir grup arasında çatışma çıktı.

Yine Osmanbey'de Halaskargazi Caddesi'nde yerde yatan bir kişi, kısa süre trafiği engelledi. Anmaya katılanlar tarafından ikna edilen bu kişi daha sonra caddeden ayrıldı.