Amerikalı dilbilimci, düşünür ve siyasi aktivist Noam Chomsky, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararına rağmen hâlâ tutuklu bulunan ve hakkında yeni bir iddianame hazırlanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Chomsky, sosyal medyada paylaşılan videoda Kavala'yı, 'güçlü, tutkulu bir insan hakları ve adalet savunucusu' olarak niteledi.

Chomsky videoda şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye ziyaretlerimden çok iyi hatırladığım, güçlü, tutkulu bir insan hakları ve adalet savunucusu olan Osman Kavala, 1000 günü aşkın bir süredir anlamsız suçlamalarla cezaevinde. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi serbest bırakılmasını talep etti. Hepimizin bu talebi güçlü bir şekilde desteklememiz gerekir. Kavala derhal serbest bırakılmalı. Ve devlet baskısının suç teşkil edecek şekilde uygulanmasına hiçbir zaman tolerans gösterilmemeli."

AİHM kararına rağmen 1078 gündür cezaevinde tutulan, hakkında beraat ettiği davaya dayandırılarak yeni iddianame hazırlanan ve ü kez ağırlaştırılmış müebbet ile 20 yıl hapis cezası istenen iş insanı Kavala, geçtiğimiz hafta yeni iddianameye tepki göstermişti.

'YENİ İDDİANAME KEYFİ VE YASADIŞI'

Kavala kendisine yönelik suçlamalara ilişkin şu değerlendirmeyi yapmıştı:

"İddianame yeni bir somut delil içermeden, beraat kararı verilen Gezi dosyasına dayandırılıyor. Baz istasyonlarının delil vasfında olmadığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararında da belirtildi. Yine iddianamede yer alan casusluk suçlaması, yasada yer alan hukuki tip ve tanıma uygun değil. Bu iddianame keyfi ve yasa dışıdır."

Kavala’nın avukatları ve eşi Ayşe Buğra'nın dün düzenlediği basın toplantısında da yeni iddianameye tepki gösterilmişti. Avukat Tolga Deniz Aytöre, Gezi olaylarından beraat eden Kavala’ya ilişkin yeni hazırlanan iddianamede aynı delillerin kullanıldığını ancak dosyadaki beraat kararının saklandığını söylerken, avukat Köksal Bayraktar bir insanın bir olaydan sadece bir kez suçlanabileceğine şu sözlerle dikkat çekmişti: “Hukukta önemli kural, bir kişinin bir fiilden dolayı bir defa yargılanacağı kuralıdır.”