ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay'ın da içinde bulunduğu 9'u tutuklu 20 avukatın yargılandığı davada, mahkeme karar için duruşmaya ara verdi.

Duruşmanın son oturumunda söz alan Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar, "Antik Yunan'da 'avukat' demek 'dost' demektir. Bugün yargıladığınız bizim dostlarımız" dedi.

Avukatlık yaparken bir seçim yaptıklarının altını çizen Aktar, "Kontrgerillanın, işkencecilerin de avukatlığını yapabilirdik ama biz seçim yaptık, tercih ettik. Beraber adaleti aradığımız arkadaşlarımız şu an orada. Bu eşitsiz duruma son verin; ya onları verin ya da bizi de alın" diye konuştu.

Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, "Arkadaşlarımızı bırakın, çünkü Roboskîli aileler, faili meçhul cinayetlerde yakınlarını kaybeden bu avukatları bekliyor" dedi.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği adına Av. Sinan Zincir, "Biz avukatlığı sizden öğrendik, ceza yargılamasını sizden öğrendik" diyerek konuşmaya başladı.

Avukat Zincir, şöyle konuştu: "Selçuk'tan, Taylan'dan, Şükriye'den ve diğer yoldaşlarımızdan öğrendik karakolda, mahkemede dik durmayı! Size Diyarbakır zindanlarından sesleniyorum: Nerede olursan ol, içeride, dışarıda, derste, sırada dayan!

Avukatların savunmalarını tamamlamalarının ardından savcı, mütalaa verdi. Savcı, avukat Güçlü Sevimli dışında tüm avukatların tutukluluk halinin devamını istedi.

DÖRT AVUKAT ÖZGÜR

ÇHD’li avukatların davasında bugün çıkan ara kararla 11 aydır tutuklu olan dokuz avukattan Güçlü Sevimli, Şükriye Erden, Betül Kozağaçlı ve Naciye Demir tahliye edildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı Mustafa Bağarkası, avukatlardan Güçlü Sevimli, Şükriye Erden, Betül Kozağaçlı ve Naciye Demir'in tahliyesine, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay, ÇHD üyesi ve Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Barkın Timtik, Ebru Timtik ve Günay Dağ'ın tutukluluğunun devamına karar verildiğini açıkladı.

Bir sonraki duruşma 15-16-17 Nisan 2014'te yapılacak.

22 sanık avukattan tutuklu bulunan dokuzu ilk üç duruşmada savunma yaptı. Diğer sanıklar da önümüzdeki duruşmada savunmalarını verecek.

7,5 YILDAN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETE

Avukatların Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP-C) üyeliği ve yöneticiliğiyle suçlandığı, Savcı Adem Özcan tarafından hazırlanan 624 sayfalık iddianame 19 Temmuz’da kabul edilmişti. İddianamede, dokuzu tutuklu 22 avukat sanık olarak yer alıyor. (ETHA, Bianet)