Çağdaş Hukukçular Derneği, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in basın açıklamalarına getirdiği kısıtlamayla ilgili olarak açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı tarafından yayınlanan genelgeye göre; sokakta yapılacak olan basın açıklamaları 2 saat ile sınırlanacak, yürüyüş yapılmayacak, toplu eylem yapılmayacak.

'GENELGE SAÇMA VE MANTIKSIZ; HUKUKA VE ANAYASAYA AYKIRI'

ÇHD İstanbul Şubesi ise, genelge için, “Hukuken ve mantıken yok mahiyettedir” dedi. ÇHD açıklamasında, “Anılan genelge kelimenin tam anlamıyla İçişleri Bakanının hezeyanlarını ortaya koymaktadır. Genelgenin deli saçma ve mantıksız olması bir yana, açıkça hukuka, mevcut yasalara ve anayasaya aykırıdır. Olayın daha da kara mizah durumu ise, genelgede bu uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında tarif edilen hakları korumaya yönelik olduğu savıdır” denildi.

'GENELGE DEVLET FAŞİZMİNİN HUKUK İTİRAFI DEMEKTİR'

ÇHD açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“İçişleri Bakanının bu genelgesi açıkça devlet faşizminin hukuken itirafı anlamına gelmektedir. AKP faşizmi artık halkın basın açıklaması yapma hakkına dahi tahammül edememektedir. AKP iktidarının halkın hak ve özgürlükler yolundaki mücadelesine yönelik bu genelgesi asla kabul edilemez. Halkın mücadelesi önündeki bu faşizan uygulama da sonuç vermeyecektir. Tüm duyarlı kamuoyunu ve halkımızı bu genelgeye karşı çıkmaya çağırıyoruz. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi olarak duyururuz ki, hiçbir yerden izin almaksızın basın açıklaması yapmaya, yürüyüşler düzenlemeye, sokağa çıkmaya ve faşizme karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.” (etha)