Türkiye’nin geçen hafta Suriye’nin kuzeyindeki bir dizi noktayı vurmasının ardından, ABD askerleri Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde bulunan sınır köyü Derbesiye’de ortak devriye yaptı. Buna göre, dün üniformalı Amerikan askerlerini taşıyan üç zırhlı araç Cezire kantonunda bulunan Derbesiye’ye girdi. Fransız haber AFP haberi bölgedeki muhabirine dayandırırken, SDG sözcüsü Mustafa Bali ile IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Sean Ryan haberi doğruladı.

Ryan, pazar günü son bir hafta içinde ikinci devriyenin yapıldığını belirtti; “ABD güçlerinin teminat devriyeleri, bölgedeki güvenlik ve emniyeti sürdürmemizi sağlıyor” dedi. Ryan, bunun düzenli bir uygulama olmadığını söyledi.

AFP’ye konuşan SDG sözcüsü Bali ise ABD ile ortak devriyenin doğrudan Ankara ile yaşanan gerilimle bağlantılı olduğunu belirtti. Bali, “Bunlar rutin devriyeler değil. Doğrudan bu tehditlerle ilgili. Amaç, Türkiye’yi saldırganlığa son vermeye çağırmak” dedi. Bali, pazar günü Derbesiye’nin yaklaşık 50 kilometre batısındaki Rasulayn’a doğru sınır boyunca bir devriye yapıldığını ekledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna harekât sinyali vermesinin ardından TSK geçen hafta Suriye’nin kuzeyinde bir dizi bölgeyi vurmuş, SDG bu durumun IŞİD karşıtı operasyonu askıya almasına yol açtığını açıklarken ABD’den itidal çağrısı gelmişti. 

Kaynak: Gazete Duvar