PKK'li tutsakların 12 Eylül'de Abdullah Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması ile anadil önündeki engellerin kaldırılması talepleriyle başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 42. gününde devam ediyor.

Açlık grevine giren ilk grupların 40. gününden itibaren 'kritik eşiğe girdiği' belirtilirken, bazı cezaevlerindeki personeller tanık oldukları karşısında artık vicdanlarının sızladığını belirtiyor.

 

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde 12 Eylül'den beri açlık grevinde olan gazeteci Tayyip Temel ve arkadaşlarının durumuna tanık ve konumu gereği isminin açıklanmasını istemeyen bir cezaevi görevlisi, Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

CEZAEVİ PERSONELİ: HER AN ÖLEBİLİRLER

"Gözlerimle şahit olduğum kimi bilgileri vermek istiyorum. Görev vardiyam olan gece vardiyası için açlık grevine girmiş olan tutuklu ve hükümlülerden bazılarının durumunun ağırlaştığını, revir ve doktoru kabul etmediklerini gözlerimle gördüm. Bunlardan benim görebildiğim kadarıyla Tayyip Temel, Sami Geylani, Engin Demir ve Osman (Ötün) diye bildiğim ama soy ismini hatırlayamadığım bir tutuklunun da aralarında bulunduğu açlık grevine girenler tedaviyi ve sağlık müdahalesini kabul etmediler."

 

Tayip Temel'de göz kararması, mide rahatsızlığı, idrarda kırmızılaşması, ani kanama, baş dönmesi ve son olarak da ayakta duramama şikayetlerinin baş gösterdiğini belirten cezaevi personeli, "Şu an ise durumu aciliyetini koruyor. Ben bir insan olarak bunu sizlere belirtmek istedim. Ayrıca Mazlum Tekdağ'da ise burun kanaması, mide bulantısı, baş dönmesi; diğer eylemcilerde ise tansiyon düşmesi görülüyordu. Ayrıca durumları gittikçe kötüleşiyor ve hiç bir tedaviyi de kabul etmiyorlar. Lütfen bu duruma sessiz kalmayın, sesiz kalırsanız Tayip Temel ve diğer arkadaşları her an ölebilirler," dedi.

 

BİRİNCİ GRUPTAKİ AÇLIK GREVİNDEKİLERİN İSİMLERİ

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde 12 Eylül'den itibaren birinci grup içinde yer alan açlık grevindeki tutsakların isimleri şöyle: Ersan Nazlıer, Ferhat Önder, Mazlum Tekdağ, Ercan Şengül, Tayip Temel, Ramazan Başarı, M. Şerif Aslan, M. Salih İlen, Ramazan Yıldırım, Fırat Bilir, Sami Geylani, Davut Polat, Erdal Emeç, Cihat Bekir, Osman Ötün. (ANF)