TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nun Düzce ve Kırıkkale ile Keskin’deki ceza infaz kurumlarına ilişkin hazırladığı raporlarını değerlendirmek üzere toplandı.

Avrupa Ülkelerinde Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu kurulmasının da kararlaştırıldığı toplantıda cezaevlerinin durumuna ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Muhalefet partilerinin temsilcisi komisyon üyelerinin cezaevlerinde yaşanan olumsuzluklara ilişkin konuşmalarının ardından söz alan komisyonun AK Partili üyesi Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, “Türkiye'de olumsuzlukların en çok yaşandığı cezaevlerinin başında ‘Keskin Cezaevi’ geliyor” şeklinde bir algının ortaya çıktığını belirterek, “Yanlış hatırlamıyorsam bu cezaevimizde en fazla FETÖ mahkûmları kalıyordu, bu hassasiyet acaba buradan mı kaynaklanıyor diye aklıma bir soru geldi yani” ifadelerini kullandı.

‘BURADA FETÖ’NÜN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPAN İNSANLAR VAR’

Kavuncu’nun sözlerine toplantının ilerleyen dakikalarında tepki gösteren Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, “Erol Bey, yani bir hapishaneden dolayı dile getirilen şikâyetleri ‘FETÖ’cüler orada çok da böyle bir hassasiyet mi?’ diye nitelemek bence çok abes oldu” dedi.

Şık’ın sözlerine tepki gösteren TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, “Ahmet Bey, Komisyonumuzun üyelerini sizin enforme etmek gibi bir hakkınız da yok, yetkiniz de yok. Herkes her şeyi söylediği zaman birisi bir başka şey söyleyince neden farklı davranılıyor? Evet, ben de aynı hassasiyeti taşıyorum. Burada FETÖ’nün sözcülüğünü yapan insanlar var, bu kadar basit, söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, Şık’ın, “Bakın, FETÖ sözcülüğü başka bir şey” itirazının ardından Çavuşoğlu, “İki gün önce şehidimiz üzerinden yapılan bir manipülasyon var. Aşağılık bir iş. Şehit edilen bir polis memurunun KHK’yla ihraç edildiğini paylaşan milletvekili var. Bu kadar küstahça davranışlar var burada” ifadeleriyle sözlerini sürdürdü.

‘İMA ETMİYORUZ ‘SENSİN’ DİYORUZ’

Komisyon Başkanı Çavuşoğlu’nun “Burada FETÖ’nün sözcülüğünü yapan insanlar var” sözlerine tepki gösteren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Sayın Başkan, burada birilerini ima ederek çirkin sözlerinizle hareket etmeyin” dedi. Gergerlioğlu’nun bu sözlerinin üzerine MHP Eskişehir Milletvekili Metin Sazak, “Yarası olan gocunur arkadaşım” ifadelerini kullanırken Komisyon Başkanı Çavuşoğlu ise, “Ben kimsenin ismini vermedim” dedi.

Yaşanan tartışma sırasında Komisyon Başkanı Çavuşoğlu’na tepki gösteren Gergerlioğlu, “Aklınca kendine göre imalar yapıyor Başkan, aklınca sağa sola laf attığını zannediyor” dedi.

Gergerlioğlu’nun bu sözleri üzerine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise, “İma etmiyoruz. ‘Sensin’ diyoruz” ifadelerini kullandı.