MHD ve TUYAD-DER Van Şubesi, Türkiye'deki cezaevlerinde son 6 yılda 10 çocuğun yaşamını yitirdi.

Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Dayanışma Derneği (TUYAD-DER), Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 16 Kasım'da intihar ettiği iddia edilen E.Ö'ye ilişkin Van Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, "Trabzon Bahçeçik Cezaevi'nde intihar eden E.Ö'yu unutmayacağız çocuk cezaevleri kapatılsın" pankartı açıldı.

Grup adına açıklama yapan MHD yöneticisi Sevda Aydın, yaşanan ölümün sorumlusunun Adalet Bakanlığı ve Cezaevi İdaresi olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocukların yaşam haklarının korunması gerektiğini Aydın, " Türkiye, 10 yıl önce Erzurum Cezaevi'nde intihar eden bir çocuğun ölümünden sorumlu tutularak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahkum edilerek ceza almıştır.

Ancak devlet 10 yıl içinde çocuk cezaevlerini şiddet ve hak ihlali yuvası olmaktan kurtaramamış, 10 yıl sonra Trabzon E Tipi Cezaevi'nde 15 yaşında bir çocuğun daha intiharına neden olmuştur" diye konuştu.

'6 YILDA 10 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ'

Türkiye'deki cezaevlerinde son 6 yılda 10 çocuğun yaşamını yitirdiğini hatırlatan Aydın, "Çocuk ölümlerinden en başka Adalet Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu belirterek bugün bir kez daha çocuk cezaevleri kapatılsın talebimizi daha gür bir sis ile tekrar ediyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından MHD avukatları Cezaevi İdaresi, Adalet Bakanlığı ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.