Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Aça’nın öldürülmesi ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 7’si tutuklu 13 sanık hakkında, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğü bozma, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme" suçlarından müebbet hapis cezasıyla dava açıldı. Sanıkların Şanlıurfa  2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarına başlandı.
 
Olayla ilgili yürütülen soruşturma süresince dosyadaki gizlilik nedeniyle hiçbir bilgi alamadıklarını belirten sanıkların avukatlığını yapan Adnan Yapıcı, 13 kişinin nasıl şüpheli konuma geldiğini Haberdar'dan Bahar Kılıçgedik'e anlattı.
 
'SANIKLARLA İLGİLİ ELLE TUTULUR BİR DELİL YOK'
 
Avukat Yapıcı, polislerin öldürülme olayının ardından başlatılan soruşturmada müvekkillerinin tutuklanmasının ardından dosyaya gizlilik konulması nedeniyle hiçbir bilgi alamadıklarını belirtti. Yapıcı, “8-9 ay ardından dava açıldı. Dosyada gizlilik kararı  olduğundan delilleri göremedik. Gizlilik kararı nedeniyle olayla ilgili birçok delil karartıldı” diye konuştu.  
 
Davanın açılması ile gizliliğin kalktığını ancak, dosyada sanıklarla ilgili elle tutulur bir delile rastlayamadıklarını ifade eden Yapıcı, “Türkiye’deki çözüm sürecini bitiren bir olaydan bahsediyoruz. Bu nedenle önemli bir dosya… Gizlilik kalktıktan sonra sanıklar hakkında dava açıldı ve bizde dosyadaki delil ve iddiaları böyle görebildik” diye anlattı.
 
İHBAR ÜZERİNE TUTUKLANDILAR
 
Polislerin ölümünden sorumlu tutulan sanıkların olaydan sonra yapılan bir ihbarla tutuklandıklarını belirten avukat Yapıcı, “Olaydan bir gün sonra polise ihbar geliyor. İhbar eden kişi, ‘Ben olayı kimin yaptığını biliyorum. Naci Aydın, Ömer Kılıç, Hasan, Hüseyin Aydın bunlar olayı gerçekleştirmiştir’ diyor. Ancak biz dosyada ihbar edenin kim olduğunu, ihbar tutanağını göremedik. Normalde bu kadar  önemli bir olayda,  ihbar eden kişinin araştırılması gerekir. İhbar yapılan yerin tespit edilmesi gerekir.  Ancak araştırma yapılmadan, ihbar üzerine  bu kişileri olayın failleridir diye tutukladılar” dedi.
 
İŞKENCE İDDİASI
 
Soruşturma aşamasında müvekkillerinin ifadelerine bile alınmadıklarını, avukatlar olarak kendilerinin de hakarete maruz kaldıklarını belirten Yapıcı, “Müvekkillerimize 1980’lerde bile yapılmayacak, akla alınmayacak işkenceler yapıldı. O dönem dayak boyutunda bir işkence vardı, şimdi ise cinsel istismar boyutunda bir işkence yapıldı. Naci Aydın’ı ifadesinde emniyetten sağlık kontrolüne diye çıkarıldığını ancak, ‘Urfa’da sulama kanalının yanına götürüp, seni burada gömeriz. Seni bitiririz’ deyip gözleri kapalı bir şekilde sözler söyleyip, üzerindeki elbiseleri çıkararak, coplarla cinsel taciz ve işkenceler yapılıyor. Adli Tıp’tan bu işkence boyutu ile ilgili rapor istedik. İHD’ye de başvuru yapıldı.
 
“Ömer ve Hasan Aydın kendilerine 'filistin askısı' ve iple bağlayarak bir kuyuya bırakma gibi işkencelere uğradıklarını söylediler. Sanıklardan Ömer Kılınç olay saatinde burada değil. Olay gününde 5-6 saat öncesinde iki kişi ile Elazığ’a gidiyor. Suruç katliamında yaşamını yitiren bir arkadaşının cenazesine yetişmeye çalışıyor. Kılınç’ın olay günü Urfa dışında olduğu, Diyarbakır çıkışında bir dinlenme tesisinde yemek yerkenki görüntüleri, HTS kayıtları mevcut ama ‘Sen olayı organize etmişsin, polislerin bulunduğu binanın karşısına geçmişsin orada keşif yapıp bu insanları getirip, polisleri öldürmüşsün’ suçlaması var.  Peki ya mevcut delil var şüpheden sanık yararlanır. Şüpheden sanığı yargılıyorsun. Sözlü beyanla insanları tutukladılar” diye kaydetti.
 
İHBARDA BELİRTİLEN DEĞİL, AYNI İSİMLİ BAŞKA BİRİ TUTUKLANIYOR
 
İhbarcının, ismini verdiği kişi yerine de, aynı isimli başka bir kişi tutuklanmış. Avukat yapıcı bu durumu şöyle anlatıyor: “İhbar’da ‘Polislerin bulunduğu evin kapısını açan Naci Aydındır. Babası anahtarcıdır.  Babası anahtarcı olduğu için evin anahtarlarını kolay bir şekilde yapmıştır. Evin içine böyle girmiştir’ deniliyor. Ceylanpınar’da iki Naci Aydın var. Biri babası anahtarcı olan Naci Aydın, diğeri HDP mitinglerinde çalışan, sunuculuk yapan Naci Aydın var. Ancak babası anahtarcı olan Naci Aydın değil diğeri tutuklanıyor. Ve bu çocuğa ‘Sen anahtarı babandan aldın’ denilerek ağır işkenceler yapılıyor. Naci Aydın, her ne kadar da ‘Benim babam anahtarcı değil’ dese de fayda etmiyor. Kolluk babası anahtarcı olan Naci Aydın’ı buluyor ama karakola getirip ifadesini almaya zahmet etmiyorlar.”
 
İHBARCIYI AVUKATLAR TESPİT ETTİ!
 
İhbarcıyı, savcının araştırması gerekirken, avukatlar olarak kendilerinin bulduğunu söyleyen Yapıcı, çarpıcı bir bilgiyi de paylaşıyor; “Savcı, soruşturma aşamasında müvekkillerimize, ‘Şu saatte, şuradan yapılan ihbar’ diyerek sorular yöneltti. İfade sırasında elde ettiğimiz araştırmalar sonucunda ihbarın Ceylanpınar’dan yapıldığını tespit ettik.
 
İHBARCININ GÖRÜNTÜLERİ MAHKEMEDE
 
“Ceylanpınar’dan PTT önünden arama yapılıyor. Ceylanpınar küçük bir yer ve ikili ilişkilerden biz kamera kaydını aldık. Kişiyi tespit ettik. Arama saati, oradan çıkış saatini. İhbarcının olaydan bir hafta önce Ceylanpınar’da olmadığı, olaydan hemen sonra Ceylanpınar’a gelmesi oldukça tuhaf. Urfa’nın merkezinde oturan birinin, bu cinayeti nasıl bildiği sorgulanmıyor. Biz bu kişi ihbarı yapmışsa olayı da biliyordur diyoruz. PTT’de ihbar yapan kişinin görüntüleri mahkemeye teslim ettik. Savcının soruşturma aşamasında yapmadığı araştırmayı biz yaptık. İhbarcının HTS kayıtlarının istenmesi ve mahkemeye çağrılmasını talep ettik ancak talebimiz reddedildi.”
 
“FAİL BİLİNİYOR AMA YENİ FAİL YARATILDI”
 
Avukat Yapıcı, polislerin öldürüldüğü evde faillere dair hiçbir ize ise rastlanmamasının da şüphe verici olduğunu belirtiyor. Avukat Yapıcı, asıl failin bilinmesine rağmen deliller olmadan ihbar üzerine fail yaratıldığını söyleyerek, “Seçim döneminde HDP adına faaliyet yürüten kişilerin tutuklandı. Ama olayla ilgili İçişleri Bakanlığı, Urfa Valiliği’nin yaptığı açıklamalar var. ‘Suriye tarafından gelen 3 kişinin bu olayı yaptığı, polislerin silah ve kimliklerini alarak kaçtığını’ söylüyor. Silahın, kimliğin  kim de olduğunu biliyorsun. Olayla ilgili bağlantısı olmayanları tutukluyorsun” dedi.
 
EVDE ÜÇÜNCÜ KİŞİNİN VARLIĞI ARAŞTIRILMADI
 
Yapıcı, polislerin öldürüldüğü evle ilgili şüphelerini de sıralayarak, “Evin oradaki market sahibi olay günü 3 polisin markete uğrayıp, eve çıktığını söylüyor.  Biz defalarca marketçinin ifadesini söyledik. Bunu dikkate almadılar. Bize ‘Bu bir söylentidir’ dediler. Siz söylentilerden dolayı insanları tutukladınız. Gerçekten üçüncü bir kişi var mı diye araştırılması gerekir.
 
EV VE ETRAFINDAKİ MOBESE KAMERALARI ÇALIŞMIYOR
 
“Ne kadar profesyonel olursan ol. Cinayet yerinde bir iz yok. Evde zorlama izi yok. Duvarda, yerde bir iz yok. Bunları hayaletler öldürmedi. Bizim tespitimiz, içerden bir olmadan o eve girilemez.  Mobese kameraları o gün çalışmıyor. Evin orada bulunan. O güzergahtaki kamera kayıtlarının çalışmaması normal bir durum mu” diye sordu...