Bağlar Kaymakamlığı, belediye meclisinin, karakoldan atılan havan mermisi sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol’un isminin bir parka verilmesi yönündeki kararı, ikinci kez reddetti. 

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi belediyesi Ekim ayı meclis toplantısında, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Grubu tarafından Lice ilçesinde 28 Eylül 2009 yılında hayvan otlattığı sırada askeri karakoldan atılan havan mermisi sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol isminin bir parka verilmesi için önerge verildi. Mecliste önergenin görüşülmesi sonucu, Bağcılar Mahallesi 1124’üncü sokaktaki yeni parkın ismi “Ceylan Önkol Parkı” olarak 30’a karşı 7 ret oyuyla kabul edildi.  

KAYMAKAMLIK ONAYLAMADI

Bağlar Belediye Başkanlığı, oy çokluğuyla alınan kararın onaylanması için 16 Ekim’de Bağlar Kaymakamlığı’na gönderdi. Kaymakamlık ise 21 Ekim’de belediyenin kararına yanıt verdi. Kaymakamlık tarafından belediyeye gönderilen yazıda, “Kaymakamlığımıza gönderilen Başkanlığınızca alınan 13/10/2019 tarih ve 2019/224 sayılı meclis kararında; ilçemiz Bağcılar Mahallesi 1124’üncü sokakta bulunan parkın ‘Ceylan Önkol Parkı’ olarak adlandırılmak üzere onaylanması istenmiş ise de; 5393 Sayılı Belediye Kanununu 81. Maddesi gereğince söz konusu meclis kararı tarafımızca onaylanmamıştır” ifadelerine yer verildi. 

BELEDİYE KANUNU

Kaymakamlığı ret gerekçesi olarak gösterdiği 5393 Sayılı Belediye Kanununun 81. Maddesi şöyle: “Cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi ve beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda; belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı aranır. Bu kararlar mülkî idare amirinin onayı ile yürürlüğe girer.”

DAHA ÖNCE DE REDDEDİLMİŞTİ 

Bağlar Belediyesi Meclisi, 4 Ekim 2017 yıllında aynı parka Ceylan Önkol ismini vermiş, ancak kaymakamlık reddetmişti.

Ceylan Önkol (12), Lice ilçesine bağlı Şenlik (Xiraba) Mahallesi’ne bağlı Xambaz mezrasında hayvanlarını otlattığı sırada 28 Eylül 2009 tarihinde karakoldan atılan havan mermisiyle yaşamını yitirmişti.