Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki çatışmalı süreçte 11 Aralık 2015 tarihinde altı mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hendek ve barikatlarla başlayan sürecin sonunda ilçedeki pek çok mahalle yıkıldı ve burada yaşayanlar göç etti.

“Kentsel Dönüşüm” projelerinin devam ettiği Sur’un nüfusunun yeniden yapılanma sürecinde 3’te 1 oranında azaldığını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Suriçi’nde 7 bin 87 hak sahibiyle görüştüklerini, 2 bin 783 hak sahibi ile kamulaştırma bedeli, bin 678 hak sahibi ile rezerv yapı alan konut sözleşmesi ve bin 102 hak sahibi ile Sur’da yapılacak konutlara ilişkin sözleşmenin imzalandığını, toplam uzlaşılan hak sahibi sayısının 5 bin 563 olduğunu kaydetti.

HAK SAHİPLERİYLE GÖRÜŞMELER 2019 SONUNDA TAMAMLANACAK

Serklan Alan'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın sorularını yazılı yanıtlayan Çevre Bakanı Kurum, Suriçi’nde hak sahipleriyle görüşmelerinin 2019 yılına kadar tamamlanmasının hedeflendiği bilgisini verdi.

Kurum öte yandan, Çolgüzeli ve Oçkuyu mevkiinde yapılan 5 bin 637 konuttan bin 837’sinin teslim edildiğini söyledi ve “Suriçi Bölgesi’nde 3 bin 100 kişiye toplamda 116 Milyon TL kira, eşya yardımı ve sosyal yardım ödemesi ile hak sahiplerine 96 Milyon TL kamulaştırma bedeli ve 7 Milyon TL kira yardımı ödenmiştir” dedi.

KURUM: NÜFUS 3’TE 1 AZALDI

HDP’li Garo Paylan’ın, “Diyarbakır Sur’da hak sahipleri alanı terk ettirilerek yerine gelir düzeyi yüksek insanlar getirilmektedir” sözüne de yanıt veren Kurum Suriçi’ndeki tüm uygulamaların 2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı ve Plan Uygulama Hükümleri çerçevesinde yürütüldüğünü ve planda nüfus azalması kararları olduğunu hatırlattı.

Kurum, “2012 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince hazırlanan koruma amaçlı imar plan kapsamında alanda üçte bir (1/3) oranında azalma meydana gelmiş olup, bu vatandaşlarımız için Üçkuyular ve Çolgüzeli mevkiinde 5 bin 637 konut üretilmiş ve bu konutlardan talep eden bin 837 vatandaşımıza anahtar teslimi yapılmıştır. Ayrıca, Suriçi Bölgesinde yaşayan hiçbir vatandaşımız yerinden taşınmaya zorlanmamıştır” dedi.

‘KAÇ KİŞİ EVİNE DÖNDÜ’ SORUSUNA ‘ALT YAPI ZARAR GÖRDÜ’ YANITI

Güneydoğu Anadolu bölgesinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan toplam harcamaya ilişkin soruya ise Kurum, “Güneydoğu Anadolu Bölgesine toplam 6 milyar 724 milyon TL kaynak harcanmış olup, Diyarbakır ili özelinde bu tutar 1 milyar 400 milyon TL’dir” yanıtını verdi.

Paylan’ın, “Sur ilçesi Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu ve Hasırlı gibi mahallelerden göç etmek zorunda kalan ailelerden kaçı evine dönebilmiştir” sorusuna ise Çevre Bakanı Kurum şu yanıtı verdi:

“Suriçi Bölgesinde bölücü terör örgütünün illegal faaliyetleri sonucunda Suriçi Bölgesi’nde özel mülkiyet konutları ve ticaret birimleri ile kültürel değere sahip tarihi ve tescilli yapıların birçoğu yoğun hasar almış veya yıkılmıştır. Terör örgütünün illegal faaliyetleri sonucu 3695 bağımsız bölüm yıkılmıştır. Ayrıca, alanda terör olayları nedeniyle onlarca kilometrelik altyapı ağı zarar görerek kullanılamaz hale gelmiştir.”