Çerkes Enformasyon Ofisi, yayınladıkları “Rusya’nın Kolonyalist Politikalarına Karşı Çerkesler Sesini Yükseltiyor” başlıklı bildiride Rus hükümetinin politikalarını eleştirirken, kolonyal geçmişi hatırlatan heykellerin dikilmesine karşı olduklarını duyurdu.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Çarlık Rusyası tarafından gerçekleştirilen ve 21 Mayıs 1864 tarihi ile sembolleşen Çerkes Soykırımı’nın ardından dünyanın çeşitli ülkelerine savrulmuş Çerkesler olarak; Rusya’nın kolonyal geçmişiyle yüzleşmek yerine kolonyal politikalarının ve katliamlarının uygulayıcısı kişilerin heykellerinin Kafkasya’nın çeşitli bölgelerine dikilmesine ve bu heykeller üzerinden yükseltilen ırkçı söyleme karşı sesimizi yükseltiyoruz!

2014 yılında – Çerkeslerin tüm itirazlarına rağmen – Rusya tarafından Kış olimpiyatlarının gerçekleştirildiği Soçi’de, sürgünden sonra Rusya tarafından gerçekleştirilen nüfus sayımına göre sadece 98 Çerkesin kaldığı kayıtlara geçmiştir. Bu rakam dahi Çerkes Soykırımı’nın boyutlarını gözler önüne sermek için yeterlidir.

Aradan geçen 150 yıldan fazla zamana rağmen Rusya’da rejimler değişse de Kafkasya politikasında bir değişiklik olmamıştır. Özellikle 2000 sonrası tüm Rusya’da sergilenen ve uzmanlar tarafından Putinizm olarak adlandırılan dönem; Kuzey Kafkasya halkları ve Rusya’da yaşayan Rus etniğinden olmayan tüm diğer halklar için kabusa dönüşmüş durumdadır. AİHM nezdinde Rusya’nın en çok mahkum olan ülke olması ve bu insan hakları ihlallerinin çoğunun Kafkasya’da gerçekleşiyor olması dahi Rusya’nın pozisyonunu görünür kılması açısından önemlidir.

YENİ PROVOKASYON ARACI: KOLONYAL GEÇMİŞİN HATIRLATICISI ANITLAR

Çerkesler ve Kuzey Kafkasya halkları için 19’uncu yüzyılda yaşadıkları soykırımı hatırlatan ve Rusya’nın hala kolonyal bir devlet olduğunu gösteren sembollerin başında; Kafkasya’nın çeşitli bölgelerine dikilen ve 19’uncu yüzyılda Kafkasya’nın işgali ve orada yaşayan halkların imhası konusunda görev alan askeri liderlerin anıt ve heykelleri gelmektedir.

Ekli dosyada detaylarını göreceğiniz bu anıt ve heykellerin ortak özelliği; Rusya’nın Kafkasya’yı işgali sırasında gerçekleştirilen katliamlarda görev almış asker ve siyasetçilerin isimlerini taşımalarıdır.

Bu provokatif anıtlara bir yenisi daha Adler’de 30 Haziran 2020 tarihinde yerel idareciler tarafından dikilmiş ancak gerek Çerkesya bölgesindeki kanaat önderleri gerekse de diaspora Çerkes kurumlarının özellikle sosyal medyada oluşan tepkileri dikkate alınarak kaldırılmıştır. Ancak bu olumlu gelişme görünen o ki Rusya devletini yöneten anti demokratik rejimi ve uzantılarını huzursuz etmiş ve olayla ilgili provokatif bir süreç başlatılmıştır. Artık Rusya devleti tarafından yönlendirildiği herkes tarafından bilinen Rus ırkçısı gruplar vakit kaybetmeden sosyal medyada anıtın tekrar dikilmesi yönünde kampanyalar başlatmışlardır.

Daha da vahimi, Rusya devletine bağlı şirketlerde yöneticilik yapan figürler, Rusya’nın kolonyal geçmişini hatırlatan, Çerkeslere ve Kuzey Kafkasya halklarına hakaretler eden ve yeni soykırım tehditleriyle dolu açıklamaları alenen yapmaktan çekinmemektedirler. Yapılan bu açıklamalarda kullanılan ırkçı dilin halklar arası düşmanlığı ve etnik nefreti körüklemesinin dışında konunun Rusya’da yapılan son anayasa değişiklikleri ile ilişkilendirilerek yeni bir kolonyal sürecin başladığının ilan edilmesi, durumun vahameti açısından dikkat çekicidir.

Tüm bu açıklamaların Kremlin’e yakın kişiler tarafından gerçekleştirildiğinin farkında olan ve sürecin gidişatından endişe duyan biz Çerkesler ve Kafkasya Halkları; Rusya’daki ırkçı söylemin Kremlin rejimi tarafından desteklendiğinin ve bu politikaların halklar arasında nefret tohumları ekmesinin bölgeyi nasıl bir kaosa sürükleyeceğini görüyor ve endişe ediyoruz. Demokrasiye inanan tüm vicdan sahibi insanlara sesleniyoruz; Rusya’nın kolonyal heveslerinden vazgeçmesi için sesinizi yükseltin!

Kafkasya’da gün geçtikçe artan ve sivilleri hedef alan baskılara karşı tepkinizi gösterin! Putinizmin Rusya’yı kurumsal bir diktatörlüğe ve Ruslar dışındaki tüm halkları yok sayan ırkçı bir üniter devlete dönüştürüldüğünü görün!”