Kafkas Dernekleri Konfederasyonu (KAFFED), 21 Mayıs 1864'te yaklaşık 1,5 milyon Çerkez'in Kafkaslar'dan sürgün edilişini protesto etti.

Beşiktaş Meydanı'nda bir araya gelen gruptakiler, çeşitli döviz ve pankartlar taşıyarak slogan attı. Çerkez Örnek Okulu önünde toplanan başka bir grup da meşaleler yakarak meydana geldi. Kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan ''21 Mayıs 1864'' yazılı çelengin önünde, ''Nart ateşi'' denilen iki büyük meşale yakıldı.

KAFFED Genel Başkanı Cihan Candemir, burada yaptığı açıklamada, 147 yıl önce Çerkes toplumunun yaşadığı trajedinin dünyada bilinmediğini belirterek, 19. yüzyıl savaşlarında milyonlarca Çerkes'in kırıma uğradığını, 21 Mayıs 1864'te 1,5 milyonunun vatanından sürüldüğünü ve bu sayının üçte birinin yollarda yok olduğunu kaydetti.

Candemir, Çerkezlerin hayatta kalma mücadelesinin, yerleştikleri topraklarda da bitmediğini ifade ederek, “Atalarımız, Balkan ve Birinci Dünya savaşlarında ve Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu halkıyla omuz omuza savaşmıştır. Bizler bu ülkenin vatandaşları olarak asker oluyoruz, üretiyoruz, vergilerimizi ödüyoruz ve kültürünü zenginleştiriyoruz, ama eşit vatandaş muamelesi görmüyoruz'' dedi.

Çerkezlerin dilini yaşatmalarının en temel haklarından biri olduğunu söyleyen Candemir, şöyle devam etti:

''Dilimiz ve kültürümüzle varlığımızı sürdürmek ve Türkiye'nin renkliliğine her zamankinden çok katkıda bulunmak için ana dilde eğitim, Çerkez köy isimlerinin geri verilmesi, ana dilde televizyon ve radyo programı istiyoruz. Rus yöneticilerden de ana vatanımızdan sürülmenin karşılığını talep ediyoruz. Dönüş hakkı ve çifte vatandaşlık istiyoruz. Sürgün ağıdımız ise, dönüş bayramımız olsun.''

HERKES İÇİN BARIŞ, ADALET VE DEMOKRASİ

Candemir, gelecek nesillere barış, adalet ve demokrasinin bulunduğu bir dünya bırakmak adına, herkes için barış, adalet ve demokrasi talebinde bulundu.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nden gelen Zamir Skov da gençler adına yaptığı konuşmada, Türkiye'deki Çerkezler'in sorunlarının, ana vatandakiler için önemli olduğunu söyledi.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'ın da katıldığı etkinlikte konuşmaların ardından sürgün ve barışa çağrı şiirleri okundu, dualar edildi, ağıtlar yakıldı.

Etkinliğin sonunda Beşiktaş sahilinden denize karanfiller bırakıldı.

HABER PAN