İstanbul/Ajans Kafkas - 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı’nın 148. yıldönümünde, İstanbul Taksim Meydanında toplanan binlerce Çerkes, İstiklal Caddesindeki Rus Konsolosluğunun önünde protesto gösterisi gerçekleştirdi. Eyleme Çerkesler ve diğer Kafkasya halklarına mensup vatandaşların yanı sıra Kafkasyalı olmayan duyarlı vatandaşlar da katıldı.

 

ABD, Almanya, İsrail ve Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşu ve inisiyatifin bünyesinde yer aldığı uluslararası May21 organizasyonunun çağrısıyla düzenlenen eylemlerin Türkiye ayağı, beklenildiği gibi geniş bir katılımcı kitlesi ile gerçekleştirildi. İstanbul dışından da yoğun katılımın olduğu eylemde, çeşitli sivil toplum kuruluşları, inisiyatif ve üniversite grupları pankartlarıyla kortej içerisinde yerlerini aldılar.

 

12.00’den itibaren Taksim Meydanında toplanmaya başlayan, üç binden fazla kişinin yer aldığı gurup,  “Rusya, Biz Geri Geldik”, “Çerkes Soykırımını Tanıyın”, “Özgür Çerkesya! Şimdi!”, “Ortak Mücadele Ortak Gelecek! Bağımsız Abhazya, Bağımsız Çerkesya!”, “Soçi Olimpiyatlarına Hayır”, “Soykırımı Unutmadık, Unutturmayacağız” yazılı döviz ve pankartlarla 13.30’da yürüyüşe geçti.

 

Çerkesya bayraklarının yanı sıra Abhazya, Osetya, Çeçenya Dağıstan ve Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti (1918-1921) bayrakları taşıyan grup üyeleri, “Katil Rusya Kafkasya’dan Defol”, “21 Mayıs Direnişin Günüdür”, “Özgür Çerkesya, Özgür Kafkasya”, “21 Mayıslar Devam ediyor”, “Kafkasya Faşizme Mezar Olacak”, “Gagra Abhazya’dır, Abhazya Gagradır”, “Soçi’de Olimpiyat İstemiyoruz”, “Ne ABD Ne Rusya, Bağımsız Kafkasya” “Sokak, Direniş, Özgürlük”, “Soykırım Sizin Direniş Bizim” sloganları eşliğinde Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğunu önüne yürüdü.

 

Konsolosluk önünde, “Abhazya’yı ilhak etmek isteyen kim?”, “Bir buçuk milyon insanın katili kim?”, “Çerkes Soykırımı’nın sorumlusu kim?”, “Çeçenya’da sivilleri katleden kim?”, “Soçi’de kanlı olimpiyat düzenlemek isteyen kim?” yazılı, ok işareti şeklindeki sticker’lar konsolosluk binasını gösterecek biçimde zemine yapıştırıldı ve basın açıklaması sırasında, pankartların önünde, üzerinde Çerkes aile damgalarının ve “21 Mayıs 1864” tarihinin yer aldığı, mezar taşlarını simgeleyen kartonlar yerleştirildi.

 

Konsolosluk önünde, Eylem Organizasyon Komitesi üyesi Cankat Acı tarafından okunan “21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı” başlıklı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

21 Mayıs 1864; Kafkasya’yı felakete sürükleyen, Çerkesler’i yok olmanın eşiğine getiren soykırımın sembol tarihidir. Çarlık Rusyası’nın bütün bir Kafkasya’ya yönelik işgal harekatını tamamlamak adına gerçekleştirdiği bu soykırımda yüzbinlerce insanımız katledilirken, sağ kalan insanlarımızın da %90 ı sürgün edildi.  148 yıl sonra Rusya’nın karşısına dikilen biz Çerkesler ve diğer Kafkasyalı halkların fertleri, bu soykırımlardan sağ kurtularak sürgün edilen bir neslin çocuklarıyız.

 

Bugün binlerce Çerkes ve Kafkasyalı, dostlarımızla birlikte ABD, Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu’da pek çok şehirde Rusya Federasyonu temsilcilikleri önünde toplanıyor ve sesimizi yükseltiyoruz.

 

Öfkeliyiz çünkü, uğradığımız haksızlığın telafisi yönünde atılmış tek bir adım olmadığı gibi, değişen çağlar ve rejimlere rağmen Rusya’nın Kafkasya siyasetinde hiçbir şey değişmedi.  Bugün hala ilkel kolonyal bir politikayla yönetilmeye çalışılan Kafkasya’da, en temel insan haklarından bağımsızlık arayışına kadar her türlü talep, yıldırma ve sindirme yöntemleriyle karşılanıyor.

 

Öfkeliyiz çünkü, itirazlarımıza rağmen, Çerkesya’nın başkenti, Çerkes soykırımı’nın sembol şehri Soçi’de 2014 yılı’nda gerçekleştirilecek olan kış olimpiyatları, yine Rusya tarafından tarihi bir çarpıtmanın aracı olarak kullanılıyor. Soçi’yi bir Rus şehri olarak dünyaya tanıtan Rusya, şehrin Çerkes kimliğini, tarihini ve soykırımı perdeleyen kampanyasını ısrarla sürdürüyor.

 

Öfkeliyiz çünkü, 2009 yılından bu yana giderek güçlenen mücadelemiz,  Kremlin’e yerleşmiş çete tarafından karalama kampanyalarıyla yıpratılma çabasıyla karşı karşıya. Bu çete, halkımızdan ve tarihimizden aldığımız güçle ve demokratik değerlerle sürdürdüğümüz haklı mücadelemizi, terörizm ve dış dinamiklerin oyunu olma iddialarıyla kıskaca alma çabası içinde.

 

“Ve bütün bunlara rağmen umutluyuz” Çünkü;

İnsanlık suçu olan soykırıma ve sürgüne inat yaşama tutunuyor, mücadeleyle varolmayı tercih ediyoruz.

 

Yaşanan trajediye karşın, tarihi düşmanlıkları hatırlatma ve diriltme anlamı yüklemeden soykırımın birinci derece sorumlusu Çarlık Rusyası ideolojisini mahkum edip, varisi Rusya Federasyonu ve Dünya kamuoyu nezdinde adalet arayışını yükseltiyoruz.

 

Tarihin en pahalı Olimpiyat projesi üzerinden Çerkes Soykırımı’nı, 150. yılında, Soçi’de tarihin kara deliğine yollama hayali kuran Rusya’ya, tam da karşısında dikilerek haykıracak gücü kendimizde buluyoruz: 

“21 Mayıs direnişin ve dirilişin günüdür. Unutmadık, unutmayacak ve unutturmayacağız”

 

Yaşadığımız dünya ülkelerinin her birinde, soykırım mirasını devralan Rusya Federasyonu’na, ülke ve dünya kamuoyuna sesleniyoruz:

 

“Çerkes Soykırımı tanıyın!”

Medyanın da yoğun ilgi gösterdiği protesto gösterisi, okunan basın açıklamasının ardından olaysız bir biçimde sona erdi. Son dört yıldır Rusya Federasyonu diplomatik temsilcilikleri önünde yapılan protesto eylemleri giderek daha fazla kişinin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Çerkes diasporasının soykırımı dünya kamuoyunun gündemine sokma çabaları bugüne kadar kayda değer bir başarı yakalamış durumda. Özellikle Rusya’da popüler bir konu haline gelen Çerkes Soykırımı hakkında diasporada yapılan etkinlikler, Rus devlet adamları tarafından ise Rusya devletini tehdit eden çalışmalar olarak itham ediliyor.