Artvin’in Kafkasör Yaylası’ndaki Cerattepe’de maden çıkarılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın bugün görülen karar duruşmasında avukatlar reddi hakim talebinde bulunarak duruşma salonunu terk ettiler.

Rize İdare Mahkemesi’nde saat 09.00'da görülen davanın karar duruşmasında davaya müdahil olan 70'ye yakın avukattan 20'ye yakını duruşma salonuna girebilirken, saat 12.00'a gelindiğinde dava duruşmasına 15 dakika ara verildi.  

Aranın ardından davanın görülmesine tekrar başlandı.

Verilen aranın ardından süren dava duruşmasında hakim ve mahkeme heyetinin tarafsızlığını kaybettiği gerekçesiyle müdahil avukatlar, reddi hakim talebinde bulunarak saat 14.00 sıralarında salonu terk ettiler.  

Artvin’de Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde madencilik yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın karar duruşması bugün başladı.

Cerattepe davası, 751 kişiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davası.

DAVA ÖNCESİ

Duruşma öncesinde Artvin ve Rize valilikleri, eylem, miting ve basın açıklaması yasağı getirmişti.

Bugün Rize Adalet Sarayı’nda görülecek duruşmayı izlemek için kente gelenler yolda birçok kez kimlik kontrolünden geçirildi, araçlar arandı.

Kentin girişinde çevik kuvvet ekipleri ile TOMA araçları bekletiliyor. Kente herkesin girişine izin verilmedi.

Avukatlar araçların Rize'ye alınmaması ve verilen yasaklamalar yüzünden davanın ertelemesini talep etti. Mahkeme bu talebi reddetti.

'Madenlerle bir şehir yok edilmek isteniyor'

Avukat Bedrettin Kalın, mahkeme heyetine Artvin'in ekolojik yapısı hakkında bilgi verdi.

“Biz yaşam mücadelesi veriyoruz. Bütün derelerimize HES ve baraj yapıldı. Madenlerle bir şehir yok edilmek isteniyor.

“Maden sahasının ihale sürecinde her türlü yasadışı işlem yapılmıştır. Hem ruhsat hem de ihale iptali için dava açtık ama reddedildi. 2015 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden görevlendirilmiş 3 bilim insanı Cerattepe'de maden çıkarmanın kamu yararının olmadığını raporlamıştır. Çıkarılacak madenin taşınması için planlanan teleferik hattının ÇED raporu yoktur. Teleferik hattı projesi çalıntı bir projedir. Önceki davamızdan Danıştay kararı varken, bu davada hala yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi hukukun neresindedir?

"Avukat Bedrettin Kalın, Cerattepe nöbetine yapılan sert müdahalenin fotoğraflarını heyete gösterdi. Bilirkişi ve ÇED raporunu düzenleyen bilim insanlarının aynı üniversiteden olamayacağına dair Danıştan kararı vardır. Ancak Artvin ÇED ve Bilirkişi raporlarında ayni üniversiteden hocalar vardır ve şaibelidir. Yüzde 2'lik devlet payının parasal değeri 42 milyon TL dir. Biz Artvin'liler olarak bu parayı devlete vermeye hazırız."

REDDİ HAKİM TALEBİ
 
Avukatlar reddi hakim talebinde bulundu.

Kalın, "Bundan önceki Cerattepe olumlu kararını veren bütün hakimler görevden alındı. Bunun nedenini biliyoruz. Mahkemenin tarafsızlık durumunu kaybettiğini düşünüyoruz ve heyetinizi red ediyoruz" dedi.

Reddi hakim yapan Cerattepe avukatları salondan ayrıldı. Kalın, duruşma salonu dışında Valilik kararı gereği basın açıklaması yapmayacağını belirterek şöyle konuştu:

"Buraya gelene kadar yollarda beş kez arandık. Yollarda mahsur kalıp gelemeyen davacılar oldu. Mahekemeye ve adalete erişim hakkı ihlal edildi. Reddi hakim talebinde bulunduk." 

Katılımcılar dava kararını beklemeden, Rize'den ayrılarak Artvin'e dönmeye başladı.

Öte yandan mahkeme heyeti, kararını önümüzdeki 10 gün içinde verecek.

(Kaynak: Bianet)